Volgt Duitse notering

Opnieuw een stevige plus in beursprijs varkens

30 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De stemming op de varkensmarkt zit er goed in nadat de Duitse Nord/West-commissie de notering voor week 5/6 met vijf cent verhoogde. De beursprijs nam in week 5 al een voorschot op de verwachtte prijsstijging. Toch gaan de prijzen voor week 6 wederom omhoog.

De beursprijs liep in week 5 voor op de Duitse notering door alvast een kleine verhoging door te voeren. De prijs van geslachte varkens stijgt voor week 6 met vier cent naar 1,25 euro per kilo en de prijs van levende varkens komt in week 6 op 0,97 euro, wat een verhoging van drie cent is. Hiermee zijn beide noteringen in twee weken tijd vijf en zes cent gestegen, wat in lijn is met de Duitse notering.

De verhoging is te danken aan de betere omstandigheden. Door het afgenomen aanbod loopt de markt met name in Duitsland een stuk vlotter. De slachterijen zijn bij met slachten waardoor er ook meer ruimte is om de varkens te plaatsen en daarnaast trekt de vleesmarkt rond deze tijd van het jaar aan. Ook in Nederland is de markt aan het verbeteren en is er sprake van minder ruim aanbod. Daardoor ligt de weg open om de Nederlandse prijzen van geslachte en levende varkens in week 6 met drie en vier cent te verhogen.

Dat de varkensprijs in de lift zit, is ook te merken op de biggenmarkt. In week 5 zette de beursprijs biggen voor de tweede week op rij een stap omhoog en ook in week 6 stevent de notering af op een verhoging, want voor deze week wordt een indicatieve mutatie van ‘plus 2,00 euro’ afgegeven. Door de stijgende varkensprijs en de verwachting dat er sprake gaat zijn van structureel herstel neemt de onzekerheid op de varkensmarkt af. Dit leidt tot minder weerstand tegen hogere biggenprijzen. Daarnaast speelt ook het aanbod, wat minder ruim is dan voorgaande jaren, een rol in de prijsstijging.

Ook de zeugenprijzen ontwikkelen zich positief in week 6. Het zeugenaanbod is redelijk in balans waardoor een kleine prijsstijging is te realiseren. Overigens is het aanbod goedkope worstkoeien ruim. De notering van geslachte zeugen gaat in week 6 naar 0,92 euro (een plus van 2 cent) en de notering van levende zeugen stijgt met 1 cent naar 0,71 euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden