Productie naar ander land

Suikerproductie EU valt 300.000 ton hoger uit

30 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De totale suikerproductie in de Europese Unie voor seizoen 2014/15 valt bijna 300.000 ton hoger uit dan de schatting in januari. Dat komt neer op een volume van 19,375 miljoen ton suiker, zo blijkt uit informatie die de lidstaten tijdens het suikeroverleg donderdag in Brussel gaven.

Bij een Europees bietenareaal dat ruim 3 procent meer bedroeg dan in het seizoen 2013/14 werd ruim 16 procent meer suiker geoogst. Het is het resultaat van vakmanschap van de Europese akkerbouwers en de gunstige weersomstandigheden. Ook dit seizoen wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van de zogenaamde loonwerkovereenkomsten. Daarbij laten lidstaten of suikerfabrieken die het toegewezen suikerproductiequota niet volledig kunnen benutten, een deel van de productie produceren in een lidstaat met buiten quotaproductie.

Zo wordt voor Griekenland een suikerproductie verwacht van 193.535 ton suiker, maar in
werkelijkheid zal er ongeveer 53.500 ton suiker in Griekenland worden geproduceerd. Hetzelfde gebeurt in Italië waar een geraamde productie is van 586.128 ton suiker, maar 460.300 ton in Italië wordt geproduceerd. Naast eerder genoemde lidstaten maken ook België, Tsjechië, Kroatië, Spanje, Roemenie en Finland gebruik van loonwerkovereenkomsten waarbij de grote suikerproducerende lidstaten zoals Frankrijk en Duitsland het merendeel van die productie in werkelijkheid realiseren.

De voorlopige suikerbalans voor het seizoen 2014/15 laat weinig schokkende veranderingen zien ten opzichte van de balans die in januari 2015 werd gepresenteerd. De theoretische
quotasuikervoorraad aan het eind van dit seizoen voor verwerking door de voedingsmiddelensector zal vermoedelijk afnemen met 1 miljoen ton tot 878.000 ton suiker op 30 september 2015. De suikersilo’s blijven het gehele seizoen gedeeltelijk gevuld met buiten quotasuiker (ruim 2,9 miljoen ton).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden