Aansprakelijk voor schade

Hof van Saksen kost LTO Noord miljoenen euro's

27 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

LTO Noord en haar onderdelen LTO Noord Verzekeringen Schade & Zorg en LTO Noord Verzekeringen Leven moeten de schade vergoeden die 70 agrarische ondernemers hebben geleden door de obligatieleningen die zij hebben aangeschaft voor de financiering van het recreatiepark Hof van Saksen. Dit laat het advocatenkantoor Den Hollander Advocaten in Middelharnis weten als toelichting op het vonnis van de rechtbank in Middelharnis.

De door de 70 leden berekende schade bedraagt ruim vier miljoen euro. De rechtbank zal nu per individuele agrarische ondernemer de toe te wijzen schade beoordelen. Een aantal agrarische ondernemers moet volgens de rechtbank een percentage eigen risico dragen.

4

miljoen

euro moet LTO Noord en haar onderdelen betalen

Veel agrarische ondernemers hebben in de periode 2004 tot en met 2006 na advies en door bemiddeling van WLTO-verzekeringen, later LTO Noord Verzekeringen, obligatieleningen - zogeheten Hypo Notes Securities - aangekocht van 5.000 euro per stuk. Hiermee werd het recreatiepark Hof van Saksen door de ontwikkelaar Phanos Leisure Finance I mede gefinancierd. De agrarische ondernemers kochten deze obligatieleningen onder meer als pensioenvoorziening, zo schrijven de advocaten.

Na het faillissement van Phanos in 2011 waren de Hypo Notes Securities niets meer waard. De 70 ondernemers hebben in 2011 geweigerd akkoord te gaan met een schikking met Phanos om alsnog 15 procent van hun investering terug te krijgen. Zij dienden dan onder meer afstand te doen van hun vorderingen tegen LTO Noord. Dat wilden zij niet, aldus het advocatenkantoor.

De rechtbank Noord-Holland heeft nu geoordeeld dat LTO Noord, LTO Noord Verzekeringen Schade & Zorg en LTO Noord Verzekeringen Leven onrechtmatig hebben gehandeld, melden de advocaten. De rechtbank oordeelt, zo schrijven de advocaten, dat WLTO Verzekeringen is opgetreden als effectenbemiddelaar en 'dat zij de leden van LTO Noord heeft geadviseerd over effecten (Hypo Notes), een terrein waar zij volgens de rechtbank onbetwist, onvoldoende verstand van had'. WLTO Verzekeringen handelde volgens de rechtbank in strijd met het toenmalige wettelijke bemiddelingsverbod.
 
LTO Noord heeft volgens de rechtbank in dat licht onrechtmatig gehandeld door de activiteiten van WLTO Verzekeringen niet te beëindigen of zich daarvan niet onmiddellijk en openlijk te distantiëren, laten de advocaten weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Cornelis 27 Augustus 2015
Dat wordt weer bezuinigen en ledencontributie omhoog.....
Cornelis 27 Augustus 2015
Dat wordt weer bezuinigen en de ledencontributie omhoog.....
willem dijkema 10 September 2015
Als journalist mocht ik destijds niet eerder publiceren in het ledenblad over risico's dan dat het laatste contract was getekend. In het artikel werd gewaarschuwd voor het risico en dat de 'garantie' lucht was!
willem dijkema 10 September 2015
Als journalist mocht ik destijds niet eerder publiceren in het ledenblad over risico's dan dat het laatste contract was getekend. In het artikel werd gewaarschuwd voor het risico en dat de 'garantie' lucht was!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden