Opnieuw investeren

Yara wil flinke slag slaan met kunstmestproductie

27 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

In maart van dit jaar werd in het Zeeuwse Sluiskil-Oost begonnen met de bouw van een nieuwe ureumverwerkingsfabriek van kunstmestproducent Yara. Nu maakt het bekend nog eens te gaan investeren in de productie en verwerking van stikstofkunstmest. Een investering van 27 miljoen euro.

Het gaat om een nieuw laadgebouw waar straks ureumkunstmest zal worden overgeladen. Het huidige gebouw stamt nog uit de begintijd (1930) zo schrijft PZC. Alles wordt straks volautomatisch gedaan, zodat transporten er 24 uur per dag en zeven dagen in de week plaats kunnen vinden. In het gebouw wordt de kunstmest gezeefd en gewogen, waarna het verder geladen wordt in vrachtwagens of schepen. Het laadgebouw brengt een investering van 27,2 miljoen euro met zich mee.

27,2

miljoen euro

kost het nieuwe laadgebouw

Het investeringsbedrag staat wel in schril contrast met een eerdere bouwplannen voor een nieuwe verwerkingsfabriek: Ureum 8. Het kostenplaatje? 170 miljoen euro. Afgelopen maart is met de bouw begonnen. Zowel de fabriek als het laadgebouw moeten volgend jaar zomer klaar zijn.

In de nieuwe fabriek gaat Yara de zwavelhoudende stikstofkunstmest Amias produceren. Daarvoor is vooral in Zuid-Europa veel behoefte, zo zegt het. De nieuwe ureumfabriek heeft een capaciteit van 2.000 ton eindproduct per dag. Het gebruik van zwavelhoudende meststoffen neemt in de landbouw steeds verder toe. Daarbij komt dat de stikstof uit Amidas efficiënter werkt dan uit standaard ureum. De nieuwe kunstmestsoort bestaat uit 40 procent stikstof en 5,5 procent zwavel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden