5 miljard euro beschikbaar

Crédit Agricole geeft Franse boer steun in de rug

21 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Om ervoor te zorgen dat Franse melkveehouders en akkerbouwers het hoofd boven water kunnen houden maakt de bank Crédit Agricole in totaal 5 miljard euro vrij om als korte en middellange termijn leningen uit te zetten. Voor de crisislening staat een vast rentepercentage van 1,5 procent.

Crédit Agricole maakt in twee stappen geld vrij voor haar klanten. In de eerste fase is er een budget beschikbaar van 3,5 miljard euro voor crisisleningen. In een tweede fase wordt nog eens 1,5 miljard euro vrij gemaakt voor leningen met een gemiddelde termijn om de cashflow van agrarische ondernemingen te verbeteren. Adjunct-directeur Bertrand Corbeau maakte het plant 19 september bekend. Het rentepercentage staat vast op 1,5 procent.

1,5

procent

is het vaste rentepercentage

De Franse staat is verplicht binnen twee weken met een pakket aan noodmaatregelen te komen om alle agrarische sectoren erbovenop te helpen. Daaronder vallen ook publieke maatregelen zoals herfinancieringmaatregelen voor bedrijven die in de problemen zijn geraakt. Banken zijn verplicht hier aan mee te werken, waaronder ook de publieke investeringsbank Bpifrance. De staat ondersteunt de banken.

Zowel Franse melkveehouders als akkerbouwers bevinden zich in een diepe crisis, als gevolg van lage melkprijzen en slechte weersomstandigheden dit jaar. Negen van de tien klanten die Crédit Agricole heeft zijn agrarische ondernemers. Inmiddels zijn 42.000 leningen herzien en hebben 14.000 ondernemers een jaar uitstel van aflossing gekregen.

De FNSEA, de nationale federatie van agrarische unies, schat in dat de totale agrarische sector een verlies van 4 tot 5 miljard euro lijdt als gevolg van het klimaat, marktwerking en ziektes. De droogte deze zomer wordt hierbij buiten beschouwing gelaten. Leider Xavier Beulin heeft minister-president Manuel Valls dan ook gevraagd om boeren te helpen met hun financieringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden