Duitse boeren trots op hún minister

Van Dam steekt schril af bij Christian Schmidt

26 Oktober 2016 - Harald Roelofs - 8 reacties

De Duitse minister van Landbouw kan op veel steun onder de Duitse agrarische ondernemers rekenen. Regelmatig laat hij in woord en daad zien het belang van Duitse boeren voorop te stellen. Voor Nederlandse waarnemers wordt het schrille contrast met Martijn van Dam steeds duidelijker.

Landbouw hoort in het centrum van onze samenleving

'Ik sta voor het boerenbestaan. Ik ben er voor de boeren. Als het om de toekomst van de landbouw gaat, ga ik voor een verstandige balans tussen dierenwelzijn, klimaat, de aantrekkelijkheid van het agrarische landschap en economische belangen van de boeren,' zei Christian Schmidt op een congres in het Duitse Bonn. Schmidt is minister van Landbouw namens het CSU (een wat behoudender Beierse variant van het christendemocratische CDU).' 

Schmidt zei ook: 'De agrarische sector staat voor grote uitdagingen. Wij gaan als maatschappij en als politiek de sector niet in de steek laten. Onze landbouw is onvervangbaar. Onze ondernemers zorgen voor hoogwaardige en veilige levensmiddelen. Verder is er veel werkgelegenheid in de sector. Landbouw hoort daarom in het centrum van onze samenleving. Het is mijn doelstelling om dat de bewerkstelligen.' 

Ook veel Nederlandse agrarische ondernemers spreken via Nederlandse social media hun bewondering uit voor Schmidt. 'Duitse minister van Landbouw zit er wél voor de boeren,' schrijft Jan-Roelof Jalvingh op Twitter.

Een en ander maakt nog maar weer eens pijnlijk duidelijk dat Martijn van Dam (PvdA) nooit gezegd heeft dat hij er voor de boeren is. Hij heeft alleen maar benadrukt er juist 'niet alléén voor de boeren te zijn'. Dat het ook anders kan binnen Europa, bewijst Christian Schmidt die ook te maken heeft met de druk van de Europese Commissie. Ook deze minister krijgt kritiek, maar hij geeft duidelijk aan waar zijn intenties en doelstellingen liggen. En dat levert hem bij voorbaat meer krediet op bij de agrarische achterban. ' Waarbij wel de kanttekening geplaatst moet worden dat Van Dam staatssecretaris van Economische Zaken is en Schmidt  minister van landbouw. Maar dat neemt niet weg dat Landbouw het voornaamste onderdeel is van het staatssecretariaat. Gezien deze situatie zou de terugkeer van een echte minister van Landbouw in Nederland, zoals CDA en SGP willen, geen overbodige luxe zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
rabo 26 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872061/Van-Dam-steekt-schril-af-bij-Christian-Schmidt]Van Dam steekt schril af bij Christian Schmidt[/url]
Een verschil met een duitser en een nederlander.
een duitser weet hoe de economie in elkaar zit.
dat is hier al jaren niet meer het geval.
jw 26 Oktober 2016
Duitsers knokken tenminste voor hun eigen tokko. Zijn niet zulke meelopers als de Nederlandse politiek
jan veltkamp 26 Oktober 2016
Een staats secretaris van economische zaken daar verwacht ik steun van voor een sector die op zich de belangrijkste sector van NL is. Het gaat om de capaciteiten en wil van de persoon. En bij vandam ontbreken beide dat is het probleem, niet de titel die hij al of niet heeft.
coyote 26 Oktober 2016
Wanneer zelfs een veronderstelde landbouwgezinde partij als het CDA al dreigt een zgn. suikertax in haar verkiezingsprogramma op te nemen, dan zijn we in ons land wel heel ver afgedreven van onze roots.
Abonnee
torabora 27 Oktober 2016
Er zijn 2 land op deze wereldbol waar geen ministerie van landbouw is, daar is Nederland er 1 van, dit zegt al genoeg over het aftuigen van daar Nederland tot de toplanden van de landbouw heeft behoort, we worden van alle kanten ingelopen. Deze linkse politiek heeft de laatste 12 jaar de fundamenten voor de landbouw met de grond gelijk gemaakt en onze standsorganisatie staan machteloos aan de zijlijn, sterker bij het klimaatvoorstel van 100.000 Ha omzetten in bos/ natuur waren alle partijen betrokken behalve de landbouw, dit zegt al genoeg! Helaas geen partij die als spreekbuis de landbouw wil vertegenwoordigen, mogelijk luchtballonnen nu wil oplaten voor de a.s. verkiezingen maar dan...
Abonnee
JP 27 Oktober 2016
Van Dam wordt in de toekomst kopstuk bij de PVDA. Daar past niet bij dat je nu heel diep gaat voor de landbouw. Nee, daar past bij dat je de landbouwsector wanneer je de macht hebt naar jouw pijpen laat dansen. Even de touwtjes weer aantrekken.
Op gebied van milieu, toekenning van toeslagen en dat soort dingen.
Proberen om een agrariër te betrappen op de kleinste fouten, zodat je toeslagen kan afnemen. Daar staat van Dam en PVDA voor. Dat geld gebruikt men liever voor mensen die thuis zitten en de handen niet uit de mouwen willen steken. Dat zeggen ze niet, maar zo is het wel.
bemelmans wien 27 Oktober 2016
het zegt al genoeg als ze 100 000 ha willen afnemen voor bos ik heb weinig
commentaar gehoord van onze voormannen,ze laten de boeren hier in dit
landje barsten.het is te triest voor woorden,
jpk 28 Oktober 2016
De landbouwsector is te klein omheen vuist tegen Brussel en de Haag temaken
Dank je wel links Nederland en milieuorganisties
petatje 28 Oktober 2016
jpk schreef:
De landbouwsector is te klein omheen vuist tegen Brussel en de Haag temaken
Dank je wel links Nederland en milieuorganisties

Er moet een trekkeractie komen dat we graag die 5000€ voor elke nederlander aan exportwaarde willen behouden of zelfs nog willen uitbreiden. De kip met de gouden eieren wil niet geslacht worden!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden