Beter aansluiten op bedrijfsleven

Groen onderwijs focust op innovatie

27 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het groene onderwijs in Nederland gaat sterker inspelen op de internationaal veranderende markt en de toenemende vraag naar biologische producten. Met name innovatie gaat een grotere rol spelen en de opleidingen moeten naadloos aansluiten op het agrarische bedrijfsleven.

Het onderwijs en het bedrijfsleven gaan in dit kader nauwer samenwerken voor meer kennisuitwisseling. Dat staat in de Ontwikkelagenda Onderwijs die is ondertekend door staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) van Economische Zaken en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en bedrijfsleven.

Innovatiekracht vergroten door samenwerking met ict en techniek

Van Dam denkt dat Nederland een grote rol kan spelen in de wereldwijde uitdagingen om genoeg voedsel te produceren en 'tegelijkertijd onze leefomgeving te beschermen. Samen met het bedrijfsleven ondersteun ik het groen onderwijs om op tijd in te spelen op de veranderde vraag, zodat Nederland internationaal toonaangevend kan blijven. Zo blijft het groen onderwijs bijdragen aan de toppositie van de groene sector en blijft daarmee ook aantrekkelijk voor de studenten,’ zei de staatssecretaris bij de ondertekening.

De aansluiting van het groene VMBO, MBO, HBO en WO op arbeidsmarkt wordt verbeterd door het onderwijsaanbod beter af te stemmen op de behoefte van de groene sector.

Nieuwe technieken worden onmiddellijk in de opleidingen toegepast, zodat studenten vertrouwd raken met de innovaties in het bedrijfsleven. De innovatiekracht van de groene sector wordt verder vergroot door samenwerking met andere disciplines, zoals ICT en techniek. Bijvoorbeeld de toepassing van drones en het gebruik van satellietbeelden. Dit levert niet alleen innovatie op, maar ook beroepen die nu nog niet bestaan. 

De mondiale uitdagingen zoals voedsel en klimaat bieden kansen voor de Nederlandse groene sector. Daarom komen er meer uitwisselingsprogramma’s voor studenten en docenten, stageplaatsen en afstudeeropdrachten in het buitenland. Ook gaan de kennisinstellingen meer diensten in het buitenland aanbieden, zoals agrarische opleidingen in ontwikkelingslanden of trainingen voor de eindgebruikers van geëxporteerde landbouwmachines. Tijdens handelsmissies worden dergelijke mogelijkheden nadrukkelijk naar voren gebracht.

Overigens heeft het Nederlandse groene onderwijs in de hele wereld al een bijzonder goede naam. Zo is Wageningen Universitgy onlangs voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot beste universiteit ter wereld op landbouwgebied.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden