Kansen voor langbewaarder

Akkerbouwer loopt afzet op peenmarkt mis

21 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het venijn zit hem in de staart is een spreekwoord die zeker op de huidige afland marktomstandigheden voor peen kan slaan. De oogst bevindt zich in de afrondende fase echter, sommige percelen zijn naarstig op zoek naar een baasje. Dat gaat moeizaam of zelfs in het geheel niet. Koelhuizen zitten vol en de vraag blijft uit.

De Landbouwbeurs in Emmeloord noteerde afgelopen donderdag, 18 november, zelfs helemaal geen B-peen voor de bewaring. Transacties die werden waargenomen gelden niet voor bewaarpeen. Er is namelijk een klein aanbod van afland peen - onder andere in Flevoland – die niet bewaargeschikt is maar wél een koper zoekt. Voor afland bio-peen noteerde LNCN onveranderd 30 euro per 100 kg. De aflandpartijen komen met 4-5 cent nog niet uit de voeten, zo zeggen insiders.

Naar verwachting wordt meer uit een kist gespoeld

Het is uiterst lastig om een accuraat beeld van de peenmarkt te schetsen. Op veel plekken wordt gesproken over minder kilo’s. Dit is over de gehele linie merkbaar. Echter, er zijn ook telers met bovengemiddelde hectareopbrengsten. Daarbij is de kwaliteit over de gehele linie beter en is door het mooie en droge najaar minder grond in de kisten meegerooid. Naar verwachting wordt bij levering uit de bewaring netto meer uit een kist gespoeld.

Ondanks een lichte uitbreiding in de opslagcapaciteit lukt het niet om voor alle partijen een plekje te vinden. Een blik op een areaalcijfers van het CBS schetst mede duidelijkheid. Dit jaar wordt die op 6.631 hectare geraamd. Een stijging van 673 hectare – ofwel 11 procent – ten opzichte van de ruim 5.900 hectare in 2015. Echter, daarbij is niet ingecalculeerd hoeveel is verzopen gedurende het natte voorjaar. Daarbij komt dat de gehele markt al gedurende de oogst onder druk staat door aanbod van vroege partijen. De handel hierin verliep uiterst moeizaam en met horten en stoten. Het restant van de vroege markt drukte op de handel in B-peen.

Polen barst van de peen

De situatie op de exportmarkt maakt het plaatje compleet. Kort gezegd is die er niet of, de breedte mist. In Europa is geen vraag naar peen vanwege voldoende voorraad in de landen om ons heen. Net als bij knolselderij en aardappelen komt ook Polen om de hoek kijken. Dit land kende voor groentegewassen een uitstekend groeiseizoen en barst van de peen. De vraag rijst dan ook wanneer Polen aan de markt komt. Dat is normaal gesproken in de eerste maanden van het nieuwe jaar echter, het is niet uit te sluiten dat seizoen 2016-2017 het bijna volledig zonder Poolse vraag moet doen wanneer de binnenlandse opbrengst en kwaliteit voldoende is. Daar vrezen althans marktinsiders voor. De gemiddeld lagere opbrengst in Nederland kan dit gemis niet compenseren, zo wordt geoordeeld.

Het bewaarseizoen moet nog beginnen en nu al een negatieve mindset hanteren is te vroeg dag. Echter, voor de enkeling die nog product in de grond heeft zitten en moét rooien. Bijvoorbeeld vanwege de bewaarbaarheid, zit met de handen in het haar. Bovendien geeft het extra druk op een overvolle markt die afzet mist.

Kansen op de peenmarkt:

  • Kwaliteit gemiddeld goed, weinig muizenvraat
  • Minder kisten/ha maar, minder grond per kist
  • Tweede helft bewaarseizoen biedt kansen

Bedreigingen op de peenmarkt:

  • Polen heeft voldoende product
  • Smalle Europese afzet
  • Forse areaaluitbreiding Nederland
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Nieuwe data kunnen markt peen nog spannend maken

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden