Van Dam verscherpt maatregelen

Eendenbedrijf geruimd wegens H5N8-vogelgriep

26 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Op een eendenhouderij in Biddinghuizen is vogelgriep geconstateerd. De fokkerij is geruimd. Uit voorzorg worden ook de vleeseenden van de vestigingen in Hierden en Ermelo gedood, meldt de NOS. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft een erfverbod en een vervoersverbod voor een straal van 10 kilometer ingesteld.

Update zondag 27 november 16.00 u: Verder onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de vogelgriep de besmettelijke H5N8-variant is. De onderzoekers van Wagening Bioveterinary Research hebben dat gemeld. Deze variant is voor mensen niet heel gevaarlijk, maar voor pluimvee vaak dodelijk. Doorgaans gaat 30 procent van het getroffen pluimevee er aan dood.  

Update maandag 28 november 12.00 u: Naast het pluimveebedrijf in Biddinghuizen is een vlakbij gelegen eendenhouderij preventief geruimd. In totaal gaat het om 190.000 vleeseenden. Daar is geen vogelgriep vastgesteld.

Andere bedrijven in de buurt worden onderzocht

In een gebied van drie kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Het is nog onduidelijk of de vogelgriep daar ook is uitgebroken. Dat wordt nu onderzocht. Sinds 9 november is er een landelijke ophokplicht voor bedrijven die vogels houden voor de fok of eieren. Die maatregel is bedoeld om verdere verspreiding van het H5-vogelgriepvirus tegen te gaan.

Staatssecretaris Martijn Van Dam heeft onmiddellijk een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen. Ook de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven wordt verder aangescherpt. Er gold al een verbod voor buitenstaanders om stallen te bezoeken. Deze maatregel wordt nu uitgebreid tot het erf.
​Via deze link vindt u een kaart van het gebied waar het vervoersverbod geldt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Maas van den Heuvel 26 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/nieuws/algemeen/item/10681109/Rabobank-verwacht-verlichting-melkmarkt-/artikel/10872453/Pluimveebedrijf-geruimd-wegens-vogelgriep]Pluimveebedrijf geruimd wegens vogelgriep[/url]
Ik ben van 1976 t/m 2006 actief betrokken geweest voor de mestafvoer van veebedrijven. Ook bij de dierziekten van varkenspest, mond en klauwzeer en vogelpest. De overheid voert terecht uit wat de regelgeving van de EU gebied om verdere uitbreiding te voorkomen.
Maar op de boerenbedrijven die het aangaan word vaak, bij diverse instanties, vergeten de impact die dat heeft op hun persoonlijk leven bij de boerinnen en de boeren die het aangaan.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden