Annie Schreijer-Pierik:

'Van Dam wist 7 juli al van EU bezwaren fosfaat'

5 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Ruim twee maanden voordat Van Dam de bezwaren van de EU tegen de fosfaatrechtensystematiek bekendmaakte, was hij al geïnformeerd. Dat zegt Annie Schreijer- Pierik, Europarlementarier van het CDA in het Europarlement. 

Ze had schriftelijk gevraagd op welke datum de Europese Commissie de Nederlandse autoriteiten had geïnformeerd over de afwijzing. Vandaag kreeg ze een schrijven van de Deense Eurocommisaris Margrethe Vestager van mededinging, die zegt staatssecretaris Van Dam op 7 juli van dit jaar op de hoogte te hebben gebracht. De staatssteunregels werden overtreden met het ter beoordeling voorgelegde wetsvoorstel, dat de Tweede Kamer begin juni had goedgekeurd. 

Van Dam informeerde de Kamer verkeerd

Van Dam zegt over de staatssteunbezwaren tegen de fosfaatrechten systematiek pas medio september te zijn geinformeerd. Toen is er een paar weken koortsachtig overlegd om de Europese Comissie op andere gedachten te brengen, alvorens bekend werd gemaakt dat regering en Tweede Kamer hun huiswerk opnieuw moesten doen.  Het was ongeoorloofde staatssteun en dat bleef zo, en niet omdat er in Brussel op een ochtend iemand met een verkeerd been uit bed was gestapt. 

“Nederland heeft veel kostbare tijd verloren. En bovendien informeerde Van Dam de Tweede Kamer verkeerd”, zegt Annie Schreijer-Pierik, die het Kamerdebat bijwoonde, vorige week donderdagavond en nacht in Den Haag.  “Het is onbegrijpelijk dat de VVD-PvdA-regering op deze manier de toekomst van duizenden melkveehouders op het spel zet. De staatssecretaris had dus al veel eerder met een alternatief plan kunnen komen. Van Dam heeft de kans op tijdige invoering van het fosfaatrechtenstelsel fors verkleind. Daardoor heeft hij de nieuwe derogatie in gevaar gebracht.”

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
trend 5 December 2016
van Dam zei toch al ik ben er niet voor de boeren.
Dit is van tevoren al bedacht de man is voor het milieu.
Ben bang dat er echt 400.000 koeien naar de slacht gaan.
De politiek zal er niets aan willen doen met de verkiezingen in aantocht .
Als we als boeren wat willen zal er ECHT actie gevoerd moeten worden.en wel op Franse manier alles in Nederland plat .
De enige manier voor meer aandacht van de burgers,niemand vind het goed dat er zoveel koeien worden afgeslacht.
nieuws 6 December 2016
weten jullie misschien ook wanneer het nu door de tweedekamer
gaat 1 dec het debat gevolgd en hoe gaat het nu verder ? ik dacht 6 dec. maar ik zag het er niet tussen op de website van de tweedekamer

jammer dat van Dam geen openkaart heeft gedaan met de kamer te informeren
jan 6 December 2016
van Dam heeft de tweede kamer informatie ont houden en daarmee is de open om een motie van wantrouwen in te dienen
info104 9 December 2016
Het spel wat moet worden gespeelt moet je met een goede spelleider spelen , en als die leider zegt tegen zijn spelers je zoekt het maar uit en ik kom terug als je de regels klaar hebt, dan ben je een waardeloze leider / ondernemer/ baas. Je ziet het hij geeft zelfs geen openheid van zaken, dat is ernstig, zo laat je moedwillig de zaak in de soep lopen. Het ontbreekt ons aan een krachtige leider met gezond verstand die weet wat er moet gebeuren, ik moet wel zeggen ,ook dan zullen er slachtoffers te betreuren zijn, maar dat hoort er bij
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden