Mail per abuis verzonden

USDA spreekverbod razendsnel weer opgeheven

27 Januari 2017 - Niels van der Boom

‘De order had nooit verzonden mogen worden’. Dat zegt een medewerker van het USDA als antwoord op de het nieuws dat medewerkers van het Amerikaanse landbouwministerie geen gegevens meer publiekelijk mochten maken. De onderzoekstak ARS is inmiddels weer volledig van haar restricties ontheven.

Het nieuws verspreidde zich maandag 23 januari razendsnel. Bij de Agricultural Research Service (ASR), de wetenschappelijke onderzoekstak van landbouwministerie USDA, kregen alle medewerkers – waaronder veel wetenschappers – maandag een interne mailing dat per ommegaande alle publiekelijke berichtgeving werd gestopt. Eén van de vele maatregelen die de nieuwe Trump overheid instelde in de eerste dagen van regeren. Na een regen van protest vanuit de wetenschappelijke wereld werd dinsdagavond het verbod opgeheven.

Het document had nooit verzonden mogen worden

Chavonda Jacobs-Young, administrateur bij de onderzoeksarm ARS, stuurde dinsdagavond een mail naar het personeel. Die kreeg nieuwssite Buzzfeed in handen, net als de eerste mailing over het verbod. Zij liet weten dat het originele document nooit verzonden had mogen worden en dat het direct weer buitenwerking is gesteld.

Eerder die dag had ARS te maken met een 'public backlash' nadat het nieuws wereldkundig werd gemaakt. Daarmee is de overheidsdienst zeker niet de enige. Ook de Environmental Protection Agency, Department of Health and Human Service, Department of Transportation en National Park Service kregen allemaal een publiekelijk spreekverbod opgelegd van de Trump regering.

Volgens de bestuursleden van het USDA was de mail zonder toestemming verzonden. Dat zegt waarnemend adjunct-beheerder Michael Young tegen de Washington Post. De ARS wetenschappers moeten nu alleen nog toestemming voor publicatie vragen wanneer het gaat over budgetten, de bedrijfspolicy en regelgeving.

Na het laatste bericht op Twitter – van 18 januari – twitterde het hoofdaccount van het USDA op donderdag weer vrolijk verder alsof er niets is gebeurd. Ook USDA-ARS twittert weer vrolijk. Het originele publicatieverbod gold alleen voor ARS echter, ook rond het hoofdaccount van het USDA bleef het lang stil. Export- en slachtcijfers bleven wel gewoon verschijnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden