Visie Macron en Le Pen

Wie kiezen de Franse boeren op 7 mei?

25 April 2017 - Niels van der Boom

Wat hebben de 2 overgebleven Franse presidentskandidaten in petto voor de agrarische sector? Kandidaat Macron wil bedrijven moderniseren en zo het dierwelzijn verhogen. Le Pen heeft, als rechtse kandidaat, juist een opvallend linkse opvatting.

De website Pleinchamp zette de agrarische standpunten van 4 Franse presidentskandidaten op een rijtje. Inmiddels is die lijst, na de verkiezingsronde van 23 april, gereduceerd tot 2 kandidaten. Het wordt of Marine Le Pen of Emmanuel Macron. Wat zeggen zij over de landbouw in hun land?

5

miljard euro

trekt Macron uit voor hervormen van de landbouw

Ondernemer blijft vrij
Macron spreekt zich, in zijn visie, niet erg uit over de agrarische sector. De agrarische ondernemers worden veelal vrijgelaten in hun bedrijfsvisie. Voor de landbouw heeft hij wel een duidelijk hervormingsprogramma klaar staan. Dat programma heeft een looptijd van 5 jaar.

Er wordt daarnaast 5 miljard euro vrijgemaakt om bedrijven te moderniseren. Deze modernisatie moet het dierwelzijn in Frankrijk verhogen, emissie (milieu) verlagen en logistieke lijnen verkorten. Ook wordt een groter budget beschikbaar gemaakt voor klimaatmaatregelen binnen de agrarische sector.

Rechtse Le Pen is voor linkse landbouw
De rechtse kandidaat Le Pen heeft, als het om de landbouw gaat, een zeer linkse visie. Ze is bijvoorbeeld voorstander van het familiebedrijf en is tegen megastallen met 1.000 of meer koeien. Daarnaast wil ze labels op voedselproducten die iets zeggen over de kwaliteit van het product.

Ook over het Europese landbouwbeleid is de presidentskandidaat vrij duidelijk. Er komt zeer waarschijnlijk een referendum of Frankrijk in de EU moet blijven. Een Frexit dus. Wordt dit werkelijkheid, dan blijft het verdrag van Schengen bestaan en verandert de CAP (Common Agricultural Policy, ofwel GLB) in PAF (French Agricultural Policy). Daarmee blijft de subsidiëring wel behouden. Macron wil het gemeenschappelijk landbouwbeleid in stand houden.

Macron vindt dat Tafta nog niet is uitgerijpt

Handelsverdragen
Ondanks dat Macron de Franse landbouwsector wil beschermen tegen collega-lidstaten, is hij voorstander van een vrij handelsverdrag Ceta met Canada. Tafta, het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, is volgens hem nog niet uitgerijpt.

Net als president Trump staat Le Pen lijnrecht tegenover de Ceta en de Tafta, of eventuele andere handelsverdragen.

Meer regels, minder lasten
Op het gebied van administratieve lasten is Le Pen tegenstrijdig in haar standpunten. Zo wil ze nieuwe regels in het leven roepen voor het dierwelzijn, de voedselveiligheid en het milieu. Daartegenover staat een verlaging van de administratieve lasten op het programma.

Macron geeft aan boeren een tweede kans te willen geven (wanneer de autoriteiten een overtreding vaststellen) zonder dat direct boetes worden uitgedeeld. Ook personeelskosten moeten volgens de programma’s van Macron en Le Pen worden teruggebracht.

Meer macht naar de boer
De liberaal Macron is voor vrije marktwerking, maar zegt wel dat boeren meer macht moeten krijgen om zo een eerlijke prijs voor hun producten te ontvangen. Daarvoor moeten onderhandelingen met de agro-industrie worden gestart in samenwerkingsverbanden.

Bodemprijzen voor producten essentieel

Le Pen is juist een voorstander van het instellen van bodemprijzen voor producten. 'Economisch patriottisme', noemt ze het. Dat gebeurt na 2 slechte jaren, in overleg met de vakbonden. 'Zo kunnen boeren leven van wat ze produceren en niet van steunmaatregelen', geeft ze aan. Zowel Macron als Le Pen beloven belastingverlagingen en een aflossingsvrije lening voor jonge ondernemers.

Matif
De Franse presidentsverkiezing houdt Europa flink bezig. Dat is binnen de agrarische sector niet anders. Na de verkiezingsronde op zondag 23 april startte de tarwenotering op de Matif in Parijs positief en bleef positief toen de uitslag bekend werd. De koers sloot echter op nagenoeg hetzelfde niveau. Dinsdagmiddag, 25 april, staat het meicontract wederom licht in de plus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden