Tussen EU en Mexico

Varkens en melk spelbrekers in vrijhandelsoverleg

16 Mei 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

De Europese Unie en Mexico zijn druk in gesprek om te komen tot een vrijhandelsakkoord. De doelstelling is om onderling meer (landbouw)producten te verhandelen. De handel in melk en varkensvlees blijft voorlopig wel achterwege. Dat ligt namelijk te gevoelig.

Onderhandelaars van Mexico en de Europese Unie zijn met elkaar in overleg om te komen tot een vrijhandelsakkoord. Tijdens het derde overleg is overeengekomen dat er meer handel van landbouwproducten moet plaatsvinden. In totaal staan er 6 overlegsessies op de agenda.

Een akkoord wordt voor 2018 verwacht 

Melk en varkensvlees doen niet mee
Melk en varkensvlees vormen echter gevoelige handelsstromen in het vrijhandelsoverleg. Volgens een Europese onderhandelaar is een volledige liberalisering vrijwel onmogelijk. Deze stromen vormen daarom een uitzondering. Zodoende kunnen de onderhandelingen gewoon doorgaan. De doelstelling is om tegen het einde van dit jaar tot een overeenkomst komen. Die overeenkomst moet de bestaande afspraken vervangen.

Na China en de Verenigde Staten is de Europese Unie de derde belangrijkste handelspartner van Mexico. Het bedrag wat jaarlijks wordt verhandeld, bedraagt nu circa 57 miljard euro. Volgens de Mexicaanse regering kan het dit bedrag verdrievoudigen als beide grootmachten tot een nieuw handelsverdrag komen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
down under 16 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10874527/varkens-en-melk-spelbrekers-in-vrijhandelsoverleg][/url]
"Na China en de Verenigde Staten is de Europese Unie de derde belangrijkste handelspartner van Mexico. Het bedrag wat jaarlijks wordt verhandeld, bedraagt nu circa 57 miljoen euro. Volgens de Mexicaanse regering kan het dit bedrag verdrievoudigen als beide grootmachten tot een nieuw handelsverdrag komen."

57 miljoen? Wellicht een tikfoutje?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden