Wachten loont

Markt knolselderij verandert onverwacht

18 Mei 2017 - Niels van der Boom

Dat het huidige afzetseizoen voor knolselderij het seizoen van 2015/2016 niet ging evenaren, was voor telers al duidelijk. Toch nam de markt half april een onverwachte wending en zit er weer muziek in de handel. Dat stemt de akkerbouwers gunstig voor de laatste fase van het afzetseizoen.

Ondanks de lage opbrengsten in Nederland, door een droge en warme nazomer, lag het prijsniveau van de knolselderij maandenlang op een stabiel en laag niveau. 'Telers kregen 15 tot 20 cent per kilo betaald en dat is ongeveer de kostprijs, of daar zelfs net onder', vat Kees Vrolijk samen. Hij is voorzitter van de Knolselderijtelersvereniging Nederland en zelf teler van knolselderij. 'Ongeveer sinds week 16 vindt er een ommekeer plaats op de markt. Het prijsniveau is in rap tempo opgeklommen tot 25 cent. Op speculatieniveau wordt voor 40 cent of meer handel gedaan.'

1.700

hectare

is het areaal knolselderij in Nederland

Vraag bleef lang uit
Nederland zag het areaal knolselderij in de afgelopen jaar met 10 procent groeien, tot 1.700 hectare. Dat is de grootste oppervlakte in 10 jaar. Een historisch lage nagroei, door de droge herfst, deden dat echter teniet. Duitsland en de Oostbloklanden waren echter goed voorzien van knollen. Zo kende Polen een zeer goede oogst, waardoor de vraag lang uitbleef.

Volgens Vrolijk is het weer deels stemmingmaker op de markt. 'Zeker de vroege teelt is beïnvloedt door het droge en koude weer dit voorjaar. Vooral uit Duitsland merken we nu meer vraag naar ons product.' Volgens de voorzitter is het zaak om de afzet op een stabiel niveau door te laten lopen en niet het limiet op te zoeken, waardoor er kopers afhaken.

Ga niet gokken
'Vorig jaar lag het prijsniveau aan het begin van 2016 op 30 tot 35 cent per kilo, wat uiteindelijk tot 70 cent opliep', weet Vrolijk. 'Uiteindelijk zijn de laatste partijen 2 cent voor de koeien geëindigd. We zeggen niet voor niets weleens gekscherend: "De goeie voor de koeien". Ga daarom verstandig om met de huidige prijzen en ga niet teveel gokken.'

Begin mei is het product duidelijk verouderd

Mindere kwaliteit
Afgezien van het warme weer, zorgde afgelopen najaar ook voor een hoge ziektedruk. Dat manifesteerde zich onder andere in meer bladvlekkenziekte. Ook de aanwezigheid van wantsen neemt toe, vooral in warme jaren. Bestrijding is problematisch, omdat de juiste pyrethroïden niet zijn toegestaan. Dat maakt wantsen voor de teelt een groter probleem dan de wortelvlieg.

De gemiddelde kwaliteit behaalt daarmee niet het hoge niveau dat in 2015/2016 over de gehele linie werd behaald. 'De mindere partijen zijn al vroeg geruimd. Wat nu resteert zijn mooie partijen uit de mechanische koeling. Wel merken we dat de interne veroudering van het product begin mei verder was dan we gewend zijn. Wellicht is dit de oorzaak van een hete septembermaand. Die is niet zonder gevolgen aan ons voorbijgegaan.'

Areaal stabiel
Naast een voorraadinventarisatie, waarvan de laatste cijfers nog niet binnen zijn, ondervraagt de telersvereniging zijn deelnemers ook naar het areaal. Een eerste prognose wijst uit dat het areaal stabiel blijft, vergelijkbaar met het niveau van 2016. De prijsopleving in april kwam te laat voor de "gelukszoekers", die hun areaal nog snel wilde uitbreiden. Ook wordt de teelt niet beïnvloedt door de malaise op de peenmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden