Countus Akkerbouw Index

Index sluit meimaand magertjes af

7 Juni 2017 - Niels van der Boom

De Countus Akkerbouw Index zette in april een razendsnelle daling in. Van een piek op 160 punten, ging de Index bijna 50 plekken omlaag. Uiteindelijk werd de maand afgesloten op een niveau van 94.4 punten. Daar bleef in mei weinig van over, vanwege het afwikkelen van verkoopseizoen 2016/2017.

Alle producten die worden meegenomen in de Countus Akkerbouw Index tonen gedurende mei een zeer vlak prijsverloop. Dat heeft grotendeels te maken met het feit dat het verkoopseizoen 2016/2017 achter de rug is. De maand mei startte met een niveau van 95.2 punten, om vervolgens steeds verder af te zakken. Eind mei stond de Index op 75.1 punten.

Bintje zorgde voor schommelingen in de Index

Invloed van Bintje
Naast fritesaardappelen, voertarwe en zaaiuien worden ook Bintje pootaardappelen meegenomen in het berekenen van de Index. Gezien het bijzondere prijsverloop van de DCA Bintje pootgoednotering, en het afnemende areaal, is er een herberekening toegepast om zo toch een realistischer beeld te scheppen. Desondanks blijft de daling behoorlijk groot.

In april ging de notering voor 34-45 mm (oogst 2016) van 82,50 euro naar 31 euro per 100 kilo (oogst 2017). Op dat niveau stond de prijs in mei vast. Het areaal is dit jaar met bijna 200 hectare afgenomen. Volgens de NAK aangiftecijfers gaat de oppervlakte van ruim 1.000, in 2016, naar 811 hectare dit jaar. Het gereduceerde belang is meegenomen in het berekenen van de Index.

Aardappeltermijncontract
Ook de andere producten tonen nauwelijks beweging in mei. Het apriltermijncontract voor fritesaardappelen sluit zijn handelsperiode af op 22,10 euro per 100 kilo. Het contract voor oogst 2017 schommelt tussen de 14,70 euro en 15,20 euro. Deze verlaging benadeelt de Index.

Uienprijs zo mogelijk nog lager
Ook de prijs van gele zaaiuien is de Akkerbouw Index niet gunstig gestemd. Aan de start van mei stond de Emmeloordse beursnotering nog op 2 euro per 100 kilo. Gedurende de maand werd dit 0,62 euro per 100 kilo, wat het indexcijfer verder laat afbuigen. Ook de EU-voertarweprijs kan de notering niet helpen. Wijzigingen in de prijs zijn een kwestie van centen, geen euro’s.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden