VVD, CDA, D66 en GroenLinks

Onderhandelingen zijn weer opgestart

8 Juni 2017 - Esther de Snoo

De leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben donderdag 8 juni overlegd met informateur Herman Tjeenk Willink. Dat melden ingewijden aan het ANP.

Het informele overleg is donderdagmiddag 8 juni beëindigd en gaat om 20.00 uur verder. Dat heeft premier Mark Rutte laten weten.

De partijen kijken of ze opnieuw kunnen onderhandelen.

De gespreksronde was niet van tevoren aangekondigd. In de loop van de dag lekte de locatie toch uit en verzamelden journalisten zich aan het hek van de officiële ambtswoning van de premier.

'Ik heb maar één doel: zo snel mogelijk klaar zijn met die formatie en een nieuwe regering creëren', zei Rutte na afloop van de overlegronde. 'In dat belang kan ik er niet meer over zeggen. Ik zeg dat ook namens de andere 3', zei hij, verwijzend naar zijn collega’s Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks).

Opvang van vluchtelingen
De 4 partijen kijken of ze opnieuw kunnen onderhandelen over de vorming van een kabinet. Het belangrijkste punt, dat eerst opgelost moet worden, gaat over de opvang van vluchtelingen. Hierop liepen de formatieonderhandelingen eerder vast, toen nog onder leiding van informateur Edith Schippers.

Een combinatie van VVD, CDA, D66 en de CU is voorlopig van de baan.

Woensdag spraken VVD-leider Mark Rutte en GroenLinks-voorman Jesse Klaver elkaar nog thuis bij Tjeenk Willink in Scheveningen. Na afloop wilden ze niets kwijt. Verandering van omgeving kan soms helpen, zei Rutte. De officiële gesprekken vinden plaats in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof.

De partijen en de informateur proberen nog steeds een meerderheidskabinet te vormen. De afgelopen dagen is hierover achter de schermen tussen de partijleiders druk overleg geweest, zowel telefonisch als meerdere keren thuis bij de informateur.

Van de baan
Een combinatie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie is voorlopig van de baan. D66 wil daar niet aan meewerken. Bij de ChristenUnie hebben ze ook niets meer van de informateur gehoord, sinds fractieleider Gert-Jan Segers dinsdagmorgen 6 juni een gesprek met Tjeenk Willink had.

Of het feit dat Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Rutte en Klaver nu gezamenlijk bijeen zitten, duidt op een positieve ontwikkeling, willen bronnen niet zeggen.

Lees ook op BusinessInsider.nl:
Alleen een wonder kan de ChristenUnie nog aan tafel krijgen
Dit zeggen de laatste peilingen over de Britse verkiezingen
Beurzen zakken licht terug

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden