Uitspraak Draghi mislukt

Optimisme in Eurozone geeft euro een boost

29 Juni 2017 - Wouter Baan

Na sluimerende weken is de euro/dollar koers weer in beweging. De euro was donderdagochtend, 29 juni, $1,1412 waard, tegen $1,1360 een dag eerder. Wekenlang schuurde de euro tegen een weerstand van $1,12 aan, maar die grens lijkt nu doorbroken.

De reden van aantrekkende euro komt door meerdere factoren. De economie in Europa trekt zichtbaar aan, terwijl de opkomst van rechtspopulisme in de Europese politiek geen overhand had in de verkiezingsuitslagen in Nederland en Frankrijk. In september gaat Duitsland naar de stembus. De peilingen voorspellen echter een nieuwe overwinning van het CDU van Angela Merkel. Deze verwachting verlaagt de politieke onrust in Europa.

Trump levert vooral politieke onrust 

Optimisme VS slaat over naar Europa
De euro wordt ook gesteund door het zwabberbeleid van President Trump. Aan het begin van dit jaar hadden analisten nog hooggespannen verwachtingen van Trump, maar die verflauwen. Volgens persbureau Bloomberg is dat optimisme naar Europa verschoven. Volgens Bloomberg zou 2017 weleens het jaar van de euro kunnen worden.

Afgelopen dinsdag stelde ECB-president Draghi dat de bank het ondersteuningsbeleid in de Eurozone kan aanpassen, wanneer de economische situatie dit toelaat. Dit deed Draghi om de waarde van de euro te temperen. De markt interpreteerde de uitspraak echter anders, want de euro trok woensdag juist in waarde aan.

Het verloop van de euro/dollar koers deze week. Maandag noteerde de euro nog $1,1190. Woensdag was de euro gestegen tot $1,1360. 

Veel banken, economen en analisten verwachten volgend jaar een versoepeling van het monetaire beleid van de ECB. Zij baseren hun verwachting op de aantrekkende economie en politieke stabiliteit in de Eurozone. Daarom is het volgens kenners waarschijnlijk dat de waarde van de euro verder kan aantrekken dit jaar. Een aantrekkende euro is uiteraard minder gunstig voor (agrarische) exporteurs.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden