Resultaten Q2

Landbouwtak Brazilië reden winstverlaging Bayer

27 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Tegenvallende resultaten van de landbouwactiviteiten in Brazilië merkt Bayer aan als oorzaak voor de negatieve bijstelling van de verwachtingen voor het jaar 2017. Dat verklaart het Duitse farma- en chemiebedrijf 27 juli bij de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal.

Het afgelopen kwartaal boekte Bayer een vrijwel ongewijzigd bedrijfsresultaat (€3,0 miljard) op een hogere omzet. Onder de streep resteerde een nettowinst van €1,2 miljard, een daling van 11,3% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het chemiebedrijf een nettowinst rapporteerde van €1,4 miljard.

Lagere schimmel- en insectendruk
De omzet steeg van €11,8 miljard in het tweede kwartaal vorig jaar naar €12,2 miljard het afgelopen kwartaal. In de Crop Science-divisie zag Bayer de verkoop aanzienlijk dalen en in Brazilië bleef het met voorraden zitten. Door de lagere schimmel- en insectendruk was er minder vraag naar producten. Omdat Brazilië de tweede grootste landbouwproducent ter wereld is, hakte dit er financieel zwaar in.

In de overige markten deed de landbouwtak juist goede zaken

De verdiensten zakten met 15,8% tot €2,163 miljoen, tweede kwartaal 2016 bedroeg dat €2,518 miljoen. In de overige markten deed de landbouwtak juist goede zaken. In Noord-Amerika steeg de verkoop met 5.0% en in Europa, het Midden-Oosten en Afrika kwam deze op een soortgelijk niveau als het jaar ervoor uit. In Azië/Pacific zakte de verkoop met 2%.

Verkoop fungiciden fors gekelderd
In alle categorieën gewasbescherming lagen de verkopen lager. In het bijzonder bij fungiciden waar 40.2% minder middelen over de toonbank gingen. De terugval bij insecticiden en herbiciden bedragen respectievelijk 16.9% en 6,0%. Daarentegen steeg de verkoop van zaden met 4,6 % en presteerde de Enviromental Science loot positief met een verkoopplus van 20.6%.

Als gevolg van de huidige business en deviezen stelt Bayer haar verwachtingen voor het hele boekjaar neerwaarts bij. De chemiereus voorziet voor 2017 een stijging van de omzet tot meer dan €49 miljard. Eerder rekende het bedrijf nog op een omzet van €51 miljard. Het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, zal naar verwachting in 2017 5 tot 10% stijgen, waar eerder nog werd gerekend op een stijging van 10 tot 15%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden