Gesponsord: Bayer

Schade door trips in uien lokaal dramatisch

31 Juli 2017

Wanneer je rijdend vanaf de weg schade door trips in een perceel uien kunt herkennen, dan weet je dat opbrengstverlies een feit is. Wanneer dat dan ook nog extreem vroeg in het seizoen is, kan de opbrengstderving oplopen tot meer dan 30%. Dan neemt het risico toe dat de bewaarbaarheid in het gedrang komt.

De toepassing van Royal MH kan immers niet meer optimaal door het gewas worden benut en bovendien kan trips met de geoogste uien mee de bewaring in komen.

Waarom lokaal een extreem hoge druk van tabakstrips?
Een probleem heeft zelden één oorzaak. Dat geldt ook voor de explosieve toename van trips in uien.

Waardplanten – De basisdruk van tabakstrips hangt af van waardgewassen (uien, koolsoorten, bladrammenas, et cetera) in het bouwplan of de directe omgeving van het perceel. Zeker in jaren met matige winters overleeft trips niet alleen als pop in de grond, maar ook als volwassen exemplaar op waardplanten of onder gewasresten. De laatste jaren lijkt om deze reden de druk landelijk toenemend.

Bladschade zal dan amper zichtbaar zijn

Temperatuur – De snelheid waarmee een groep trips zich kan vermeerderen, hangt voornamelijk af van de temperatuur. In koele jaren is er in de regel sprake van slechts enkele generaties met weinig nakomelingen. Bladschade zal in dat geval amper zichtbaar zijn. In warme perioden kan de ontwikkeling echter behoorlijk toenemen. In zeer warme jaren is er sprake van 4 tot 6 generaties, die gezamenlijk miljoenen nakomelingen kunnen vormen!

Gewasgroei – In een goed groeiend gewas zorgt niet alleen de mindere indringing van zonlicht voor een wat lagere temperatuur, maar is ook vanwege een hogere verdamping het gewas koeler. Dit kleine effect op temperatuur kan van grote invloed zijn op de uiteindelijke populatie trips. Daarnaast beschikt een goed groeiend gewas over een actieve sapstroom. Dit is voor een systemisch middel als Movento een belangrijke voorwaarde voor werking. Door de droogte in veel gebieden was er dit jaar soms sprake van zeer matige groei met ook zeer beperkte opname mogelijkheden.

Bestrijding – Trips houdt zich bij veel licht verborgen in het gewas. Voor een optimale werking van contactmiddelen (zoals Flipper of Decis) op volwassen trips, is raken van het insect noodzakelijk. Dit kan alleen bij donker weer (bewolkt, avond of nacht) en een toepassing met ruim water het geval zijn. Voor een optimale bestrijding van de kleine witte larven (welke zorgen voor de meeste zuigschade) moet het systemisch werkende Movento direct na het waarnemen van de eerste larven al worden ingezet. Hierbij moeten de meest optimale opnameomstandigheden in een goed groeiend gewas worden benut. Is loofgroei niet of niet meer aan de orde dan kan van Movento ook geen optimaal resultaat verwacht worden. Op dit tijdstip in de teelt nog Movento inzetten is dus geen optie meer.

Heeft Movento eigenlijk wel gewerkt?
Het antwoord op deze vraag is zonder twijfel ja. Jaar op jaar tonen de proeven aan dat Movento dé basis is om de populatieopbouw van tabakstrips in uien te beperken. De hierboven genoemde omstandigheden spelen echter een grote rol. Movento moet voor een goede werking op worden opgenomen door de plant en door de sapstroom naar de schacht van de ui worden gebracht. Dit kost in een goed groeiend gewas een paar dagen tijd. Door tellingen kan werking vaak na 3 dagen al worden vastgesteld. Ondanks het feit dat gevoelsmatig een effect soms veel langer op zich laat wachten, is Movento dus weldegelijk aan het werk om de larven te bestrijden. Bedenk daarnaast dat een goed uitgevoerde toepassing nooit 100% kan werken.

Tegenvallende resultaten goed te verklaren

Eén van de oorzaken hiervoor is het feit dat op eenzelfde moment meerdere stadia van tabakstrips in het gewas aanwezig zijn. Wanneer van een populatie van bijvoorbeeld 50 miljoen trips per hectare er 90% bestreden wordt, blijven er nog steeds 5 miljoen exemplaren in leven. Hiermee zijn de soms, voor het gevoel, tegenvallende resultaten bij de bestrijding van tabakstrips verklaard. 

De onderstaande grafiek geeft het gemiddeld aantal larven per plant weer van een trips proef dit jaar in Lelystad. De telling van 27 juli toont aan dat Movento, onder goede omstandigheden toegepast, de opbouw van de populatie trips goed heeft kunnen beperken.

Gemiddeld aantal larven per plant op 27 juli 2017. Bron: Tripsproef Lelystad (via Bayer).

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden