Countus Akkerbouw Index

Akkerbouwindex naar laagste niveau sinds 2012

1 Augustus 2017 - Niels van der Boom

Ondanks een kleine opleving halverwege juni moet de Countus Akkerbouwindex in juli de teugels toch echt laten vieren. Daarmee raakt het indexcijfer in een vrije val. In week 27 noteerde het nog een niveau van 81, om vervolgens rap af te dalen tot 66. Dat niveau werd voor het laatst in begin van 2012 gehaald.

In de eerste maanden van 2012 kwam de Akkerbouwindex op 66,6 punten te staan. In week 30 van 2017 is dat 66. Alleen in 2005 stond het indexcijfer nog lager, met als absoluut dieptepunt 44,2. Tussen week 28 en week 30 ging het snel bergafwaarts met de notering, die eind juni nog iets goed wist te maken en 3 punten opklom. Dat komt door een opleving in de pootgoedprijzen.

66

punten

noteert de Akkerbouwindex in week 30

Wachten op uiennotering
Geen enkel product kan de Akkerbouwindex de weg omhoog laten inslaan. De prijspiek in tarwe is voorlopig achter de rug. Ook het aardappeltermijncontract voor april biedt weinig houvast. Eind juni is het gestopt met het notering van de uienprijs, omdat het oude seizoen zo goed als voorbij is. Het is wachten op de nieuwe notering voor zaaiuien.

Wat kan het tij keren?
Het is de vraag welke prijsnotering het tij kan keren voor de index? Na een slot van €9,50 voor het aprilcontract, begin week 30, heeft de prijs weer iets goedgemaakt. Wat de termijnmarkt gaat doen, is deels afhankelijk van het weer. Overmatige neerslag in Duitsland en Nederland of juist droogte in België en Frankrijk? Tussen alle buien door wordt de tarwe in West-Europa binnengehaald. Ondanks nieuwe prognoses doet dat de Europese prijs voor voertarwe meestal geen goed. Het blijft dus kwakkelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden