België en Nederland

Fipronilcrisis leidt tot huiszoekingen

10 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De fipronil-crisis heeft op verschillende plaatsen in Nederland en België tot huiszoekingen geleid. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) op donderdag 10 augustus weten. 

Het OM laat daarnaast weten dat het om een gezamenlijke actie tussen België en Nederland gaat. Er zijn 8 huiszoekingen verricht in Nederland en 11 in België.

Nederland heeft te lang gewacht met delen van informatie

Onderzoek
De huiszoekingen volgen een dag nadat België en Nederland met elkaar in discussie zijn gegaan over de verantwoordelijkheden van de fipronil-crisis. De Belgische minister stelde woensdag 9 augustus dat Nederland al sinds november 2016 wist van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven. Nederland heeft volgens de Belgische minister te lang gewacht met het delen van die informatie.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft toegegeven dat er tips zijn binnengekomen. Echter, liet toen ook weten dat er nog geen enkele aanwijziging was dat er ook daadwerkelijk fipronil in de eieren zou kunnen zitten. 

Opgepakt
Ook werden op donderdag 10 augustus de 2 eigenaren van ChickFriend opgepakt. Zij worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door het leveren van fipronil in stallen met leghennen. 

Schade loopt in miljoenen euro's
De schade voor de pluimveesector, als gevolg van het schandaal, bedraagt minimaal €150 miljoen. Daarnaast hebben de bedrijven ook te maken met imagoschade en daarvan zijn de kosten lastig te berekenen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden