Persconferentie Brussel

Zeker 17 landen getroffen door fipronilcrisis

11 Augustus 2017 - Kimberly Bakker

Zeker 17 landen hebben te maken gehad met fipronil-eieren. Het gaat om 15 Europese landen, maar daarnaast zijn ook Hong Kong en Zwitserland getroffen. Dat maakt de Europese Commissie (EC) vrijdag 11 augustus bekend op een persconferentie.

Uit de persconferentie bleek dat ook Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Ierland, Italië, Polen, Luxemburg, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Denemarken besmette eieren hebben verkocht.

Frankrijk 
Ook het Franse ministerie van Landbouw gaf vrijdag 11 augustus een reactie. Daaruit blijkt dat er in het land bijna een kwart miljoen besmette eieren zijn verkocht. Het grootste deel daarvan is vermoedelijk al geconsumeerd. Echter, benadrukt het Franse ministerie wel dat hier slechts minimale gezondheidsrisico's aan verbonden zijn.

Kwart miljoen besmette eieren verkocht

De eieren komen oorspronkelijk uit België en Nederland. Het Franse ministerie heeft de besmette eieren, die nog in de winkel lagen, laten verwijderen. De boerderijen in Frankrijk waar eiproducten worden gemaakt, worden in de komende dagen verder onderzocht. 

De Fransen zijn vorige week begonnen met een onderzoek naar fipronil in Franse eieren. Eerder werd ook al een pluimveebedrijf in het noordelijke departement Pas-de-Calais onder toezicht geplaatst.

Topoverleg
Ook liet de Europese Commissie weten een topoverleg te willen over de crisis. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis zei in een verklaring de onderlinge ruzies en beschuldigingen te willen beëindigen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden