Kamervragen beantwoorden

Kamer terug van reces voor fipronildebat

17 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De Tweede Kamer komt eerder terug van het reces om te kunnen praten over de fipronilcrisis. Verschillende partijen hebben hierom gevraagd. Zij willen onder meer duidelijkheid over de gestelde Kamervragen.

De Partij van de Dieren is de initiatiefnemer van het Kamerdebat. Deze partij wil met name vergaderen over de gang van zaken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). CDA en VVD gingen in eerste instantie niet akkoord met het overleg, maar stemmen nu toch in. 

Daardoor is inmiddels en meerderheid gevormd voor het overleg en zal deze volgende week gehouden worden. 

Eerdere stillegging was juridisch gezien niet mogelijk

Vragen over Chickfriend
In de Kamervragen komen onder meer vragen naar voren over Chickfriend. Zo willen de partijen weten waarom Chickfriend door kon gaan met de behandelingen tegen bloedluis, na de eerste melding van fipronil op 19 juni. "Eerdere stillegging was juridisch niet mogelijk", liet staatssecretaris Martijn van Dam weten. 

Daarnaast moet er in het Kamerdebat gesproken worden over de handelswijze van de NVWA. Waarom heeft het zo lang geduurd, voordat de Warenautoriteit ingreep? De partijen uit de Tweede Kamer eisen een volledige tijdlijn van wat er zich in de afgelopen maanden heeft afgespeeld. Martijn van Dam heeft laten weten dat dit onderzoek voor het eind van het jaar afgerond wordt.

Ook moet er een duidelijk antwoord komen op hoe de overheid de sector kan ondersteunen in deze periode. De rest van de Kamervragen worden volgende week behandeld in het gesprek tussen de deelnemende partijen. 

Eigenaren blijven vast zitten
De 2 eigenaren van pluimveeservicebedrijf Chickfriend werden op 10 augustus opgepakt. Zij blijven voorlopig nog vast zitten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden