Vooral zuivelproducten

VK importeert meer Nederlandse agriproducten

18 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 1 reactie

De export naar het Verenigd Koninkrijk (VK) is in het afgelopen half jaar behoorlijk gedaald. Daarentegen steeg de export van agrarische producten naar het VK wel. Dat meldt het CBS op vrijdag 18 augustus.

De goederenexport vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk is in de eerste helft van 2017 met 7% afgenomen, ten opzichte van 2016. Daarmee komt de totale export uit op een waarde van €9,9 miljard.

De trend van de agrarische sector staat haaks op de trend van de algemene uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens ABN Amro gaat 10% van de Nederlandse agri- en foodproducten naar het Verenigd Koninkrijk.

De waarde van de export is met €42 miljoen gestegen

Zuivelimport stijgt
De export van zuivelproducten uit Nederland ligt €42 miljoen hoger dan in het eerste halfjaar van 2016. In Engeland werd in het afgelopen jaar een slechte prijs betaald voor melk. Daardoor is de melkveestapel in het VK gekrompen en de melkproductie gedaald.

Aangezien het verbruik van de Britten gelijk blijft, moet het uit een ander land worden geïmporteerd. Dit verklaart de groeiende export vanuit Nederland. Toch zal de brexit de Nederlandse zuivelsector veel pijn gaan doen.

Varkensvlees hogere import
Ook de import van varkensvlees neemt toe. Dat meldt het Britse productschap voor de varkenshouderij (AHDB Pork). In het eerste kwartaal van 2017 is, ten opzichte van 2016, een flinke stijging waargenomen. Zo stijgt vers varkensvlees maar liefst 23% en nemt de import van worsten met 8% toe. De import van verwerkt vlees steeg met 19% ten opzichte van het eerste half jaar van 2016.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jpk 19 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10875593/vk-importeert-meer-nederlandse-agriproducten][/url]
Hoezo brexit
geert 19 Augustus 2017
De Britse boeren zijn slecht af door de Brexit,veel boeren krimpen hun bedrijf in of stoppen,het zijn in Engeland overwegend pachtbedrijven die vnl. eigendom zijn van de rijke Britse adel.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden