Inside: Zuivelmarkt

Botsing melkprijs, interventie en FrieslandCampina

19 Oktober 2017 - Herma van den Pol

Een levendige handel. Daar staan de feestdagen traditioneel gezien garant voor. Dit jaar kan er beter gesproken worden van levendige gesprekken, want de handel verloopt moeizaam. De ontwikkelingen rondom de interventie, een brief van FrieslandCampina en een hoge melkprijs zetten de markt schaakmat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Successen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Echter, de laatste keer dat FrieslandCampina de leden per brief de vraag stelde om rustig aan te doen was het helemaal geen succes. Nu wordt deze methode ingezet om te voorkomen dat er in de eerste helft van 2018 meer melk geproduceerd wordt. Dit gebeurt onder de paraplu van fosfaat, maar hier botst het. Fosfaat is namelijk mestboekhouding en gaat op jaarbasis. De melkprijs is een maandinstrument. 

Fosfaat botst met melkprijs

Brengen de laatste liters geld op?
De zuivelaar zegt 2 dingen. Aan de ene kant wijzen ze op de gevolgen voor het binnenhalen van een nieuwe derogatie, maar de andere kant is er de valorisatie van de melk. Dit laatste heeft de tongen in de markt in beweging gebracht. Het vertrouwen dat de grootste zuivelaar over voldoende verwerkingscapaciteit bezit is er wel, maar of de extra liters ook nog geld opbrengen is de vraag.

Het zijn terechte zorgen, omdat de melkprijs en de dagmarkt richting het einde van oktober steeds verder uit elkaar gaan lopen. Zo ligt de melkprijs rond de €40 per 100 kilo. De waarde die melk vertegenwoordigt, op basis van kaas, ligt eerder rond de €32 tot €33 euro per 100 kilo. Dat toont een gat van €7 tot €8. De Nederlandse spotprijs voor week 42 komt uit op € 35,75 per 100 kilo melk, bij 4,4% vet geleverd. Het zuiden van Duitsland noteert €37 per 100 kilo en het noorden €36,50 per 100 kilo melk.  

Wat maakte de Anuga los?
Wat is er na de Anuga gebeurd? Er komt weer meer melk beschikbaar. In Nederland, maar ook Duitsland en Frankrijk schrijven groene cijfers. Voor de eerste week van oktober tonen zij een plus van 3,3%, ten opzichte van 1 jaar eerder. Op de beurzen kon bijgepraat worden en dat heeft de gemoederen geen goed gedaan.

Er werd gepraat over de ontwikkelingen in Brussel. Wat gaat Eurocommissaris Phil Hogan doen met de interventieregeling voor melkpoeder? Komt er een lagere prijs of kiest hij voor een tendersysteem? En wat gaat er gebeuren met de 400.000 ton magere melkpoeder uit interventie? Een speler in de sector voor kalvervoeding geeft aan dat ze niet staan te wachten op een dergelijk volumes.

Kalversector heeft geen trek in de melkpoeder

Sowieso wordt vandaag de dag nog maar weinig melkpoeder in de recepten gezet. Dit kan verhoogd worden naar 100.000 ton, maar dan wel tegen bodemprijzen. Dan maar het product wegzetten als varkensvoer? De Amerikanen vrezen ondertussen het besluit om product af te zetten in Mexico. Een vitale markt voor de afzet van Amerikaanse melkpoeder.

Dat interventie bij een melkprijs van ongeveer €40 niet uit te leggen, is begrijpt de markt. Echter, de onzekerheid over de voortgang van de interventie kent een slechte timing. Op vrijwel alle fronten hebben kopers een apathische houding aangenomen. Ondanks dat het geen storm loopt rendeert magere melkconcentraat wel weer beter. Deze noteert 1.300 euro per ton droge stof af fabriek. 

Steun voor melkprijs
Een steun is dat meerdere partijen zich, toen de prijzen hoog waren, hebben ingedekt. Actueel gezien lukt het niet meer om dergelijk hoge prijzen te maken en brokkelen de prijzen dagelijks af. De termijnmarkt moest bijvoorbeeld voor het decembercontract van woensdag 18 oktober op donderdag 19 oktober ruim €100 per ton inleveren. De openingsnotering van 19 oktober: €4.900 per ton. ZuivelNL verlaagde de prijs naar €565 per 100 kilo, maar de actuele markt spreekt alweer over lagere prijzen. Vanaf week 45 wordt meer actie voorzien. De roomprijs komt uit op 5,78 euro per kg af werk. 

Ook kaas kwam niet zonder kleerscheuren door de Anuga. De hogere aanvoercijfers hebben zich vertaald in meer kaas, terwijl een dollarkoers van €1,17 tot €1,18 de export tegenwerkt. In Duitsland daalde de notering naar €3,30 tot €3,55 per kilo. De voorraad wordt als normaal omschreven. Het verhult dat de folie in Duitsland aangeboden wordt tegen €2,80 per kilo en in Nederland de prijs net onder de €3 ligt. Mozzarella krijgt een nog hardere klap te voorduren en zakt weg naar €2,75 per kilo.

Gaan producenten overstappen op cheddar?

Turkse tender
Alleen voor cheddar is er goed nieuws. Die komt in de vorm van een Turkse tender. Er wordt gesproken over 2.000 ton, wat lucht geeft in Engeland en Ierland.

Daarbij komt voor de Ieren de winter in zicht, wat minder melk met zich meebrengt. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat producenten gaan overstappen op cheddar, wat lucht geeft voor mozzarella. 

Zover kan worden nagegaan zijn de contracten voor het laatste kwartaal afgedekt. Wat inhoudt dat verwerkers goed gebruik hebben gemaakt van de hogere noteringen. Lastiger wordt het in het eerste kwartaal van 2018, alhoewel de eerste berichten nog niet dramatisch slecht zijn. Mede geholpen door de hoge prijsniveaus.

De geschetste ontwikkelingen vormen echter een gevaar, want dat kan een prijsdaling aan gaan zwengelen. Het maakt een standstill door FrieslandCampina waarschijnlijker, wat inhoudt dat alles nog niet verloren is. Een andere kwestie blijft de derogatie. Het zijn 2 argumenten om het hoofd vooral koel te houden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden