Rechtzaak tegen Fimco

Groen-geel van Deere rechtelijk beschermd

19 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Een rechtbank in het Amerikaanse Kentucky heeft geoordeeld dat de groen-gele kleurencombinatie toebehoort aan het merk John Deere en niet door andere fabrikanten mag worden gebruikt. Deere klaagde de spuitenfabrikant Fimco aan, omdat het ook hun machines in het groen-geel afzette.

De rechter in Kentucky noemt het groen-geel van John Deere een ‘beroemd merk’. Daarmee wint John Deere de rechtszaak die het aanspande om hun bedrijfskleuren te verdedigen. Daarmee krijgt het bedrijf Fimco, producent van de Ag Spray Equipment machines, een verbod op het gebruik van de kleurencombinatie. Volgens Deere is de rechtszaak slechts 1 onderdeel van hun doel om hun imago en intellectueel eigendom te beschermen.

Misbruik van de kleur is slechte publiciteit

Koper is misleid
Naast het verbod op de kleurencombinatie, oordeelt John Deere ook dat mensen in verwarring worden gebracht door de kleuren, wanneer deze door een andere fabrikant wordt gebruikt. Dat is slechte publiciteit voor Deere’s eigen merk. De rechter gaf ’s werelds grootste machinefabrikant in alle opzichten gelijk. Sinds de jaren '60 wordt de kleurencombinatie volgens de rechter in verband gebracht met John Deere.

Machines niet langer verkocht
Fimco heeft 60 dagen om een plan op te stellen, waarin het duidelijk gaat maken hoe de groen-gele kleurencombinatie verwijderd gaat worden. Het verkopen van machines is niet langer toegestaan en ook de marketing en reclame-uitingen mogen niet meer de kleuren bevatten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden