Inside: Akkerbouw

Peenhandel boort nieuwe markten aan

19 Oktober 2017 - Clarisse van der Woude

Hoewel de peenmarkt een magere start maakt, hoeven telers en handelaren niet meteen te vrezen voor een herhaling van vorig jaar. Er zijn nieuwe markten op het toneel verschenen en de oogst pakt netto-netto minder groot uit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste noteringen aan de beurzen van Middenmeer en Emmeloord gaan laag van start. Beurs Middenmeer noteert 27 september voor C/D peen Klasse I, 200 gram opwaarts, €4 tot €5,50 per 100 kilo. Daarmee start het beursseizoen voor de peen €1 tot €2 per 100 kilo lager dan vorig jaar. In de weken erna zijn er geen prijswijzigingen.

De B-peen en schaaltjespeen in Emmeloord zitten hoger: tussen de €6 voor B-peen directe levering en een bovenkant van €9 voor schaaltjespeen af land geschikt voor bewaring.

De overzeese markt loopt redelijk goed door

Geen herhaling slecht 2016/2017
Geen vetpot vooralsnog, maar van een herhaling van de slechte prijzen van vorig jaar hoeven we niet meteen uit te gaan. Ten eerste is er aanleiding om aan te nemen dat de productie door kwaliteitsissues minder groot zal zijn. Verder stelt de grotere drukte in de handel dan vorig jaar in deze periode wat gerust.

De overzeese markt loopt redelijk door en ook vanuit Europa is er vraag. Polen en Tsjechië doen in dit seizoen behoorlijk goed mee. Door droogte in Zuidoost-Europa en op de Balkan komt daar mogelijk meer vraag vandaan. In het voorjaar komen Frankrijk en Spanje wellicht aan de markt. De kans zit erin dat telers hun areaal, na een slecht seizoen, scherp bijstellen en deze landen moeten importeren.

Senegal en Mauritanië in top 6
Waar de peensector ook kansen mag verwachten, is de export naar Afrika, in het bijzonder naar Senegal en Mauritanië. Uit exportcijfers van de KCB blijkt dat deze markten na Duitsland, Tsjechië en Polen in de top 6 staan. Landen die goed bekend zijn met Nederlandse uien.

De volumes zijn niet te vergelijken met uien

Mauritanië kan jaarrond met peen worden beleverd, Senegal in de periodes als de grens voor uien open is. De volumes zijn bij lange na niet vergelijkbaar met uien. Het zou gaan om een tiental containers per week en alleen sterke peenrassen, zoals Nerac en Nairobi komen daarvoor in aanmerking.

Nieuwkomer Cuba
Een exporteur laat weten dat het transport van 10 dagen goed verloopt. Maar een reis van 3 weken in een gekoelde container naar Cuba gaat ook goed. De handel naar Cuba is nog mondjesmaat, maar het land is wel in opkomst als afzetmarkt.

In 2016 kocht Cuba 50.000 kilo peen, in de jaren ervoor komt het land niet eens op de exportlijsten voor. Tot en met week 36 dit kalenderjaar ging er al 75.000 kilo naartoe. Tot nu toe zijn er weinig spoelbedrijven die het aandurven. De peen moet van topkwaliteit zijn.

Peenexport naar Senegal stijgt. N.B. 2017 is tot en met week 36

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden