Inside: Voermarkt

Te veel stoomschillen, te weinig biergist

21 November 2017 - Wouter Baan

Uiteenlopende mutaties kenmerken de huidige brijvoermarkt. En die markt kijkt tevens met een schuin oog naar de internationale granenmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De brijvoermarkt wordt omschreven als een flauwe markt, die relatief hoog geprijsd staat. Tussen de productcategorieën zijn uiteenlopende bewegingen zichtbaar. Zo is er een prijsverlichting voor aardappelstoomschillen. Zo is bij Duynie de prijs met €0,15 per procent droge stof verlaagd. Meerdere leveranciers zeggen dat stoomschillen ruim voorradig zijn.

Extreem veel aardappelen in Europa

Veel aardappelen
Er zijn momenteel meer dan genoeg aardappelen in Europa. De verwerkingscijfers van Nederlandse fritesfabrieken noteren zodoende op het hoogste niveau in 4 jaar tijd. In oktober werd bijvoorbeeld 7.000 ton meer verwerkt dan in dezelfde maand vorig jaar. De andere reststromen uit de aardappelindustrie ondervinden wat hinder uit de pet-voerindustrie, waar ook volumes naartoe stromen. Desondanks gaat de prijs van aardappelzetmeel DA bij Duynie met €0,15 per procent droge stoom omlaag.

Bij tarwezetmelen en -gistconcentraten zijn vraag en aanbod redelijk in balans. Dit geldt niet voor biergist. Hier is krapte ontstaan door een teruglopende productie. Met de decembermaand op komst, zou de productie omhoog moeten gaan. In de markt is daar nog geen sprake van, gezien de afgekondigde prijsverhogingen. Ook bij de zuivelreststromen (kaaswei) is sprake van een licht tekort.

Concurrentie van grondstoffen
Over het algemeen ervaart de brijvoermarkt concurrentie van de losse grondstoffen, die relatief laag geprijsd zijn. Bovendien zijn tarwe, gerst, maïs (CCM) en soja ruim voorradig. Daarom overwegen veehouders om te schuiven in de rantsoenen en meer enkelvoudige granen toe te passen.

Lange tijd hadden de (record)hoge volumes maïs, tarwe en soja een drukkend effect op de koers. De verwachting is niet dat de voergrondstoffen snel duurder worden, wel gaat de grondstoffenmarkt een interessante periode in. Zo kan bijvoorbeeld het weer in Zuid-Amerika invloed gaan hebben.

Tarwe op dieptepunt
In november werden de eindvoorraden maïs voor 2017/2018 opnieuw opgerekt door het USDA (Het Amerikaanse ministerie van Landbouw) tot 2.287 miljoen bushels (1 bushel maïs is 25,4 kilo). De kans dat maïs serieus aantrekt, lijkt klein. De notering sloot maandag €2 lager op €154 per ton. De CBoT sloot wel hoger. 

Tarwe zakt niet verder 

De verwachting is niet dat tarwe verder wegzakt dan de €157,75 waarop de Matif sloot. Zo zijn er voor seizoen 2017/2018 onzekerheden over het areaal. In november verkrapte het USDA de eindvoorraden van 960 naar 935 miljoen bushels (1 bushel tarwe is 27,2 kilo), wat deze verwachting eveneens onderschrijft.

Ook de eindvoorraden soja zijn door het USDA van 430 naar 425 miljoen bushels bijgesteld (1 bushel is 27,2 kilo). De sojaprijs op de CBoT beweegt de laatste weken op en neer, waarbij de meest recente trend omhoog is. De slotkoers van maandag was $363,76 per ton. Dit is een onder het langjarig gemiddelde. Alleen een weerscalamiteit kan de sojakoers verder laten stijgen, is de verwachting. Die is vooralsnog niet op komst.

Klik hier voor meer prijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden