Kwart te rooien

Bietenrooiers rijden door ondanks regen

29 November 2017 - Niels van der Boom

Suiker Unie maant bietentelers om, ondanks de slechte omstandigheden, door te gaan met het rooien van suikerbieten. De situatie verbetert niet, terwijl de risico’s toenemen. Ondanks alle regenval rijden de rooiers door. Nog een kwart moet geoogst worden.

In de elfde campagneweek is circa 10% van het areaal gerooid. Daarmee moest aan de start van week 48 nog 26% van alle suikerbieten worden geoogst, goed voor ruim 22.000 hectare. Regenval zorgt vooral voor meer tarra. Suiker Unie roept op om de bieten zo snel mogelijk te rooien. De kans op betere weersomstandigheden is klein.

26

procent

van de suikerbieten moet nog gerooid worden

In het laatste nieuwsbericht wordt de kans op vorstschade genoemd. Deze week wordt met name in Oost-Nederland lichte vorst verwacht. Daarom moet ook worden gelet op het afdekken van bietenhopen. Afdekken met vliesdoek, om de hoop droog te houden, is sowieso aan te raden.

Hoge tarra’s
In de afgelopen campagneweek bedraagt het gemiddeld suikerpercentage 17,1%. Dat is ongeveer gelijk aan de voorgaande 3 weken. Echte uitschieters staan niet in de lijst. Met 12% tarra blijft ook dit percentage stabiel. De week ervoor kwam het gemiddelde op 12,4%. De kleigebieden springen er duidelijk uit. In de kop van Noord-Holland worden bieten met ruim 19% tarra geladen. Elders in Noord-Holland is dat 18%.

Vergelijking met 2016
De huidige cijfers zijn vergelijkbaar met 2016. Toen waren de bieten iets zoeter. Wel lagen de tarrapercentages flink lager, door een droger verloop van de campagne. In de elfde week kwam het gemiddelde op 10%. Dat is echter vrij laag voor eind november.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden