Belgische groentetelers boos

'Retail heeft schuld aan barslechte tijden'

7 December 2017 - Clarisse van der Woude - 9 reacties

Een hogere prijs en een betere vergoeding. Dat eisen verschillende Belgische groentetelers, verenigd in het Algemeen Boerensyndicaat, in een open brief aan alle retailers.

De telers laten hun frustratie blijken over de barslechte tijden waar zij momenteel doorheen gaan. "Elke dag zorgen we voor de aanvoer van kwaliteitsvolle, streng gecontroleerde groenten. Tot onze verbazing worden we daar de afgelopen weken en maanden ondermaats voor vergoed. Met andere worden: wij produceren met veel liefde en inzet uw verse groenten, maar zien die aangekocht worden door uw aankopers tegen een veel te lage prijs. Daarbij worden de producten in uw winkels tegen hoge prijzen verkocht, met een zeer grote marge tussen de boerenprijs en de consumentenprijs."

Grote marge tussen boerenprijs en consumentenprijs

Steekproef legt verschil bloot
"Zo wordt prei bij de Aldi verkocht voor €1,45 per kilo, terwijl de boer hiervoor nog geen €0.20 per kilo uitbetaald krijgt. Knolselderij wordt bij de Aldi voor €0,99 per stuk aangeboden; wij krijgen €0,11 per stuk. Colruyt verkoopt savooiekool in de reclame voor €1.19 per stuk. De telersprijs ligt €1 lager; wij krijgen €0.19 per stuk." Bij spruitjes en rode kool zijn de verschillen nog groter, zo blijkt uit een steekproef van de boeren.

Retail heeft geen idee
Het steekt de Belgen dat overal; in kookprogramma’s, bij de voedingsconsulent of in andere promotiekanalen wordt aangeraden om te kiezen voor seizoensgroenten, omdat die gezond en op de markt zijn, maar de retail daar het begrip 'goedkoop' aan vastplakt om klanten te winnen. Volgens de telers hebben de supermarkten geen idee hoe die laagste prijsstrategie doorwerkt. "Maar wij zijn eens te meer de dupe van de onophoudelijke wedren om de consument."

Net als de retail willen de boeren een bestaan hebben. "Via een leefbaar inkomen! Wij eisen een hogere prijs voor onze producten die voldoen aan alle specificaties en aan hoge kwaliteitsnormen die jullie ons opleggen. Wij eisen een betere vergoeding voor al het zware werk, de vele investeringen, vaak slapeloze nachten wanneer we jullie groenten irrigeren en verzorgen, en voor de vele controles."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
gijs 7 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876814/retail-heeft-schuld-aan-barslechte-tijden][/url]
ja,en moet belgie nu voorop met deze probleematiek.in nederland is het niet anders en pak bv aardappelen bij albert h 1,29 in de reklame.
nedato zou er de telers prijs bij moeten zetten. een schande maar belgische boeren ik steun jullie. want de zlto doet ook niets.
Onzin 7 December 2017
gijs schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
ja,en moet belgie nu voorop met deze probleematiek.in nederland is het niet anders en pak bv aardappelen bij albert h 1,29 in de reklame.
nedato zou er de telers prijs bij moeten zetten. een schande maar belgische boeren ik steun jullie. want de zlto doet ook niets.


Nedato gooit telers uit het programma op dit moment.
Flevostar is falliet.
De meeste exporteirs en verwerkers hebben het heel zwaar.
Wat neemt de retail af 10%.
Misschien telen we met zijn allen wel gewoon veel te veel.
Eerst moest het global gap zijn nu weer milieukeur.
En de boer maar kosten maken.
petatje 7 December 2017
Geschilde partjes hier in de super 2.98 per kg.. dat is 100x telersprijs!
Dit is 3de wereldproblematiek in Neder-
land!
Uitbuiting van de boeren en hun gezinnen!
Abonnee
Pietje 7 December 2017
Allemaal waar wat jullie hier verkondigen, maar wie prikt hier doorheen. Wie neemt het heft in eigen handen en wie durft met dit probleem op te staan en naar buiten te treden?! Van onze LTO of ZLTO hoeven we het niet te verwachten. Ik denk dat wij teveel verdeeld zijn en voor eigen parochie staan te preken. Ik heb jaren bij de LTO gezeten en tig keer opgegooid om op te staan en op TV voor een breed publiek (de consument) het hele verhaal te vertellen. We hebben niks te verbergen en kunnen op een nette manier de werkelijke waarheid verkondigen! De retail wordt rijk over de rug van alle producenten, en de consument heeft er totaal geen idee van. Met een open en eerlijk verhaal zijn prijzen, maar ook direct imago enz. te verduidelijken voor iedereen!
ABS -er 7 December 2017
Het is weeral een landbouwer uit de stal van het ABS, die het aan durft man en paard te noemen. Het is ook ENKEL en alleen het ABS die voor de modale boer opneemt en MEENT. De BB , met al hun makke schapen, ingedommeld en met de rug tegen de muur, zal wel weer veel priet praat uit kramen, mar de boeren welgemeend helpen of durven te steunen, kunnen en WILLEN ze niet. Immers in alle AVEVE centra worden ook groenten verkocht.

Een boer is geschapen en behandeld als een koe: uit melken tot ze af gemolken zijn...wereld wijd en van alle tijden.
winkelier 7 December 2017
het zit niet zo zeer bij de winkelier wij draaien ook maar 18 procent op agf maar het zit hem bij de veiling en tussenhandel per kist op de veiling betaal je zoizo al 1,50 dan de prijs van bloemkool en voor ons als winkelier ook nog de tussen handel want aan kleinere aantallen wordt niet geleverd vanuit de veiling
ga daar maar eens achteraan inplaats direct Retail de schuld te geven Campina precies zelfde verhaal in tijden dat zuivel belachelijk goedkoop moet worden geproduceerd voeren zij alleen maar prijsverhogingen door 16 pakjes roomboter komt mij inkoop op 49 euro dus nogmaals de tussenhandel die maakt absurde winsten
xavier 7 December 2017
de schuld op de retail steken is kort door de bocht de vlaamse boeren staan in rij en sommige met geld te zwaaien om toch maar aan contract te geraken bij de diverse diepvriesfabrieken want ze hebben allemaal (te) veel goedkope arbeidskrachten en die moeten natuurlijk werk genoeg hebben. Dat is de kern van het probleem met name ongelimiteerde goedkope arbeidskrachten .
Vroeger waren de fabrieken vragende partij om groenten te kweken en nu is het andersom als je zit te zagen om maar aan contract te geraken en constant wilt uitbreiden hoe kan je dan een degelijke prijs afdwingen.
We doen ons gewoon zelf de das om en het is niet die eerste maal in onze sector;
hans 10 December 2017
de schuld ligt bij de retailer die maken absurde winsten altijd op groente en fruit.pardon maar 18%... jullie zouden niet meer als 5% mogen maken . wij als telers draaien 10 % min wel te verstaan want daar moeten ze het van hebben klanten lokken over de rug van de teler gewoon schandalig heel de gezonde markt werking hebben hun om zeep geholpen met un laagste prijsgarantie/2 halen 1 betalen/ hamsteren enz. allemaal verkeerde actie alles kunnen die lui 300% door berekenen en de boer onderste in de keten maar wel de belangrijkste die krijgt de helft van de kruimels als hij geluk heeft dit kan zo niet langer .1 week alle winkels leeg kijken hoe hard ze piepen..
winkelier 10 December 2017
tja hans draai maar eens paar week mee dan moet je maar niet langer bij de grote ketens afspraken maken en wat meer lokaal denken de grote ketens maken alles naar zijn grootje
Abonnee
henk 10 December 2017
Flevo Star failiet lees ik op form ??????????
Ik hoop dat het niet de waarheid is
Kundige man die Kodde

Wel grote fout van die flakkenaar aan te nemen maar heb begrepen dat die enige tijd terug al was ontslagen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden