Marktmacht voor boeren

Supermarkten vrezen hogere consumentenprijs

20 Februari 2018 - Kimberly Bakker - 5 reacties

Supermarktketens uit Oostenrijk, Duitsland en Nederland maken zich grote zorgen over de plannen van de Europese Commissie (EC) om de marktmacht van boeren te vergroten. Zij vrezen dat de prijzen voor de consument hierdoor zullen stijgen. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Eurocommissaris Phil Hogan wordt gezien als de initiatiefnemer van het plan, dat hij begin januari al presenteerde in Den Haag. De Eurocommissaris wil er met het plan voor zorgen dat boeren een betere positie krijgen tijdens de onderhandelingen met hun afnemers. Hij zou onder meer het trage betalingsgedrag en de eenzijdige aanpassing van de leveringscontracten willen aanpakken, zo meldt het Financieele Dagblad.

Hogere administratieve lasten
De supermarktketens zijn van mening dat Hogan onjuiste informatie verspreid. "De beschuldigingen over onjuiste handelspraktijken zijn anekdotisch van aard en missen tevens feitelijke bewijzen. Retailers hebben bijvoorbeeld slechts in zeer beperkte mate contractuele relaties met boeren", zo laten de ketens in een brief aan de EC weten.

Daarnaast wijzen de supermarktconcerns er in de brief op dat de plannen van Hogen (en de Commissie) tot hogere administratieve lasten zullen leiden. "Die hogere lasten zullen uiteindelijk op het bord van de consument terechtkomen. Hierdoor zullen de voedselprijzen stijgen", zo schrijven de supermarktketens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
cor 20 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877637/supermarkten-vrezen-hogere-consumentenprijs][/url]
Een supermarkt dwingt een eigen merk af bij een producent en zet dit (te) goedkoop weg en de merken van de echte producenten moeten dit goed maken: die worden dus duurder in de schappen gezet.
Zo lijkt het "eigen merk" goedkoop
Bob 20 Februari 2018
Waarom moeten zij de kosten doorbereken,
Bij ons worden er alleen maar regels opgelegd zonder meerwaarde en het wordt daarom tijd dat wij als boer de meerwaarde uitbetaald krijgen.Phil Hogan heeft dus een goed plan!
jpk 20 Februari 2018
Supermarkten zijn experts in om de telers zo laag te vergoeden en met green peace afspraken te maken over gewasbeschermingsmiddelen ze zijn nog erger dan de tabaksfabrikanten 100% winst zetten op de ingekochte producten zie de winkelprijzen
Abonnee
Piet 20 Februari 2018
Zo lang fles cola(water met wat suiker) duurder is dan fles melk geeft dat voldoende aan waar de marktmacht zit.
hans 20 Februari 2018
Piet, zolang de boer hoeveelheid belangrijker vind dan prijs houdt alles op.
schoenmakers1 20 Februari 2018
hans schreef:
Piet, zolang de boer hoeveelheid belangrijker vind dan prijs houdt alles op.

Beste Hans, zolang bij tekorten het normaal blijft om van ver, ver boven de prijs van hier te gaan halen, en hier onder het mom van, er komen er toch niet meer, minder te betalen zal jou redenatie niet opgaan, we gaan enkel hier kapot door de vele onnozele regeltjes die met liefde door onze overijverige ambtenaartjes worden gehandhaafd.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden