Countus Akkerbouwindex

Akkerbouwmarkten in rustig vaarwater

8 Maart 2018 - Niels van der Boom

Ondanks dat de grafieken wat bewegingen tonen, is de Countus Akkerbouwindex gedurende de maand februari in rustig vaarwater terechtgekomen. Door de kou lijkt het erop dat ook de markten grotendeels bevroren zijn.

Sommige producten kregen door de kou met een kortstondige prijsopleving te maken. Zo kon de granenmarkt profiteren van een hogere Matif-notering, maar levert het deze positie begin maart weer in. Van het hoogtepunt (€167,25) was op 6 maart nog €163 over, een verlies van €4,25 per ton.

Op de aardappeltermijnmarkt was eveneens kortstondig een opleving te zien, maar ook die was snel voorbij. Fysieke problemen, als gevolg van de kou, zijn echter niet langer merkbaar. De aardappelbewaarplaatsen zijn goed bestand tegen lage temperaturen, wat ook voorde bewaarplaatsen van uien geldt. Hooguit de logistiek wordt enigszins gehinderd.

Kleine verschillen
De Countus Akkerbouwindex beleefde zijn hoogtepunt aan het begin van februari, met een niveau van 63.9 punten. Dit is te wijten aan een opleving in de uienprijzen. Vervolgens liet de Index een daling zien en kwam deze halverwege de maand uit op 61.7 punten. Als gevolg van de winterse omstandigheden wist de Index vervolgens weer boven de 62 punten uit te komen.

Van het verloop op de aardappeltermijnmarkt wordt voor het aprilcontract weinig verwacht. Dit heeft zijn uitwerking op de Index. De graan- en uienprijzen moeten de komende 4 weken het verschil maken. De vrije handel in pootaardappelen (Bintje) speelt een minimale rol, gezien het areaal in Nederland. Aan handel ontbreekt het bijna helemaal op beurs Middenmeer, waardoor inbreng in de Index ontbreekt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden