Jaarcijfers over 2017

Agrifirm: meer winst, maar minder voer verkocht

14 Maart 2018 - Wouter Baan

Agrifirm heeft over 2017 een nettowinst geboekt van €38 miljoen, waarvan €25 miljoen wordt uitgekeerd aan de leden. CEO Dick Hordijk spreekt van een uitstekend resultaat, wat deels af te leiden is aan de nieuwe strategische koers van de coöperatie. Wel valt het krimpende (voer)volume op in de cijfers.

De winst die Agrifirm heeft gerealiseerd, pakt 25% hoger uit dan in 2016. Echter, ten opzichte van 2015 is er nog altijd een forse kloof. Toen noteerde de coöperatie een winst van meer dan €75 miljoen, al was dat mede dankzij eenmalige baten (zoals de verkoop van Plukon). Ondanks dat de winst in 2017 is gestegen, betaalt Agrifirm wel €8 miljoen minder dividend uit dan in 2016.

2,1

miljard

euro noteert de omzet over 2017

Volumeverlies niet afgewend
De groeiende winst is volgens Agrifirm te danken aan de klantenwinst in zowel de plantaardige sector (gewasbescherming) als in de varkens- en pluimveehouderij. Wel is het totaal afgezette voervolume verder gedaald tot 6,25 miljoen ton (-6,6%). Ook het plantaardige volume daalde tot 764.000 ton (-6,9%), terwijl tevens de afzet van gewasbeschermingsmiddelen minder geld opbracht €118 miljoen (-16,7%). 

Naar eigen zeggen opereerde Agrifirm afgelopen jaar in wisselende markten. Met de nieuw gelanceerde strategie 'Better Together' zet Agrifirm de komende jaren volop in op kennisdeling en ketensamenwerking, waarvan volgens Hordijk afgelopen jaar al de eerste vruchten zijn geplukt.

Overname in Polen
Door de overname van het Poolse mengvoerbedrijf Bacutil heeft Agrifirm afgelopen jaar een sterkere en leidende positie verworven in Polen (top 4). Daarbij vond er een herstructurering plaats in Duitsland; Agrifirm richt zich daar nu vooral op voerafzet in de grensregio’s met Nederland. In België spreekt Agrifirm van een gestage groei, met name in het pluimveesegment. Ook over de gang van zaken in andere markten, zoals Spanje, Italië en China, is Agrifirm tevreden. 

Nieuwe voorzitter
In de raad van commissarissen van Agrifirm vinden wisselingen plaats. Na 16 jaar maakt de huidige voorzitter Theo Koekkoek plaats voor Arian Kamp. Deze melkveehouder uit Raamsdonk (Noord-Brabant) is al sinds 2006 actief als bestuurder bij Agrifirm en promoveert nu dus tot voorzitter. 

Foto: Agrifirm

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden