Inside: Akkerbouw

5 redenen waarom de peenprijs stijgt

14 Maart 2018 - Niels van der Boom

Na een weifelende start schiet de markt voor B-peen flink omhoog. Na een zeer stroef verloop van de markt startte de peenmarkt de maand februari voortvarend. In maart worden alleen maar grotere stappen genomen. Wat is hiervan de oorzaak van, en kan de prijs nog verder stijgen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind 2017 zat de peenmarkt in een flinke dip, een situatie die al langer gaande is. Het zorgt er zelfs voor dat doorgewinterde bewaarpeentelers stappen ondernemen en voor alternatieven kiezen. Bovendien is de matig tot slechte kwaliteit een domper.

Sinds de jaarwisseling noteerde beurs Emmeloord een prijshoudende stemming. Het duurde tot begin februari voor de B-peen-notering een andere weg in kon slaan. Datzelfde beeld is zichtbaar op beurs Middenmeer, al groeit het verschil tussen de 2 noteringen. Wat is de oorzaak van deze stijging, en wat kunnen we verwachten?

200

euro

per kist wordt betaald voor levering april/mei

1. €200 is de nieuwe norm geworden
Beurs Emmeloord noteerde voor week 10 een prijsrange van €14 tot €19 per 100 kilo. De stemmingsindicator verandert van 'prijshoudend' naar 'vast'. Half maart wordt er handel gedaan voor €200 per kist (levering april/mei). Voor direct leveren ligt dat prijsniveau iets lager, rond de €150 tot €175 per kist.

De €200 vestigt een stip aan de horizon, waar veel telers naar uitkijken. Met name de netto-kilo’s die uit een kist komen, zijn bepalend of er voor €200 gehandeld kan worden. Een eis is dat 600 kilo uit een kist wordt gespoeld, wat neerkomt op €30 per 100 kilo. Het is een flink verschil ten opzichte van de beursnotering, wat de verwachtingswaarde in de markt duidt.

2. Kwaliteit is koning
Alles valt of staat met een goede kwaliteit. Het is 1 van de hoofdredenen waarom de prijs is verdubbeld. De netto-kilo’s uit een kist vallen tegen. Van de 3 grote teeltgebieden: Noord-Holland, Flevoland en Noord-Groningen lijkt het alsof alleen de telers in de Flevopolders kunnen voldoen aan de strengste kwaliteitseisen. Ook daar lukt dat nog lang niet altijd. De slechtste partijen zijn inmiddels opgeruimd. Dit zorgt voor krapte op de markt, wat prijsopdrijvend werkt.

3. Telers houden de koelcellen gesloten
Akkerbouwers die B-peen telen en hun koelcel nog vol hebben zitten, zijn doorgaans van het type dood of de gladiolen: een hoge prijs of niets. De stijgende prijzen zorgen voor een afwachtende houding. Stalen zenuwen en stevig onderhandelen kan lonen. Kopers kunnen niet anders dan met hogere prijzen over de brug komen om kisten peen in handen te krijgen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De peenprijzen zitten sterk in de lift en scoren fors hoger, ten opzichte van vorig jaar.

4. Duitse markt interessanter dan gedacht
Duitsland is van levensbelang voor de Nederlandse peenteelt. Niet alleen is het land koper nummer 1. Het is ook het doorvoerluik naar Oost-Europa. De Duitsers eisen ‘eigen peen eerst’ en dat werd op de recent gehouden Themadag in Emmeloord nog eens onderstreept. In deze fase van de markt is het inmiddels genoodzaakt hiervan af te stappen. Het voedt de Nederlandse afzet, waar de basis ligt van de huidige marktopleving.

5. Oost-Europa is aan de markt
De 'Russische beer' heeft ook in Centraal-Europa van zich laten horen. Zo vroor het in Polen -15 graden Celsius. Enerzijds zorgt dit voor een opleving in de vraag naar wintergroenten en anderzijds zorgt het ervoor dat de resterende gewassen (die nog op het land stonden) nu definitief zijn afgeschreven. Een gebrek aan sneeuw heeft de peen en andere groentes niet kunnen beschermen.

Daarbij komt ook nog eens het natte oogstseizoen, waardoor ook in deze landen de kwaliteit soms zwaar tegenvalt. Lokale voorraden raken sneller uitgeput, waardoor de exportmotor op gang komt. Die verandert van het lokale boemeltje naar een diesel in sneltreinvaart.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden