Verdeeldheid van gemeentes

Duitse pachter krijgt glyfosaatverbod

14 Maart 2018 - Niels van der Boom - 7 reacties

Stralsund, Rostock, Schwerin, Puchheim. Steeds meer gemeentes in Duitsland spelen voor eigen rechter en besluiten, tegen de Europese toelating in, voor een verbod op het gebruik van glyfosaat. De gemeentebesturen zijn er niet van overtuigd dat de herbicide geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Ook pachters ondervinden hier hinder van.

In Nederland is het gebruik van glyfosaat reeds verboden op verhardingen, wat erop neerkomt dat er binnen gemeentes nauwelijks meer op de herbicide wordt teruggegrepen. In Duitsland zijn de gevolgen verstrekkender. Boeren die grond pachten van de gemeente krijgen met het verbod te maken en mogen geen Roundup, zoals het in de volksmond wordt genoemd, meer gebruiken.

Duitse ja-stem
Eind november oordeelde de Europese Commissie (EC) nog in het voordeel van glyfosaat. De Duitse oud-landbouwminister Christian Schmidt gooide het advies van Bondskanselier Merkel in de wind en stemde voor. Zo kreeg het ja-kamp overwicht en werd de omstreden licentie van glyfosaat met 5 jaar verlengd.

Het leverde Schmidt een reprimande op

Frankrijk is duidelijk tegen, onder leiding van president Macron en zijn landbouwminister. Duitsland is diep verdeeld over de kwestie, die Schmidt een flinke reprimande opleverde. De kersverse landbouwminister Julia Klöckner neemt een reëel beeld aan van de situatie. Zij spreekt over gewasbeschermingsmiddelen, niet over pesticiden of gif. Klöckner wil het gebruik de komende jaren wel reduceren.

Visie Julia Klöckner
Over glyfosaat is ze duidelijk. "We hebben in 5 jaar tijd het gebruik met 30% verminderd." Wel is ze van mening dat de toekomst van het middel bij de boeren ligt. "Von profis, für profis", zegt ze. De grootste gebruikers zijn de hobbytuiniers en de nationale spoorwegen. Daar moet een verbod voor komen.

Ook voor de insecticide neonicontinoïden neemt ze een gereserveerde houding aan. "Koolzaad- en suikerbietengewassen worden zonder het middel compleet kaalgevreten, waardoor de boer een complete misoogst heeft. Dat wil ik niet uit het oog verliezen." Haar voorganger bekritiseert ze niet voor zijn ja-stem in Brussel.

Eigen rechter
Duitse gemeentes nemen nu hun eigen besluit. Zo kiest de Noord-Duitse stad Stralsund ervoor om het middel te verbieden. Daarmee mag ook op de 7.000 hectare pachtgrond geen glyfosaat meer worden toegediend. Het grootste gedeelte van deze grond ligt op het puur-agrarische eiland Rügen. Ook andere steden, zoals Puchheim in Beieren, kiest ervoor het middel in de ban te doen. Steden waar de Grünen partij sterk staat in de gemeenteraad kunnen rekenen op stevige tegenstand.

Ook in België raakt glyfosaat in opspraak. De Brusselse regering heeft de EC aangeklaagd bij het Europees Hof van Justitie, schrijft nieuwssite Le Soir. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het niet eens met de verlenging voor 5 jaar. Zij eisen dat over maximaal 3 jaar het middel al wordt uitgefaseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Peter 34 29 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877873/duitse-pachter-krijgt-glyfosaatverbod][/url]
""Koolzaad- en suikerbietengewassen worden zonder het middel compleet kaalgevreten, waardoor de boer een complete misoogst heeft"
Dat herinner ik mij uit de tijd voor de introductie van deze middelen toch niet.
Hoe zou dat nu wel het geval (geworden) zijn?
Noordnl 29 April 2018
Halen glyfosaat en zaaizaadcoating vast doorelkaar
Teler 30 April 2018
Landbouwkundige kennis is steeds minder aanwezig onder het journaille.
Jpk 30 April 2018
Vervangen van roundup is schoffelen onze afzet organisaties moeten hogere prijzen afdwingen naar de leveranciers voedsel pakket prijzen nu voor de consument 4% moet naar 30%
Abonnee
Akkerbouwbrabant 30 April 2018
Ik zou niet weten waar wij al dat personeel wat we extra nodig gaan hebben voor onkruidbestrijding vandaan moeten halen. de Nederlander heeft volop commentaar op onze huidige werkwijze maar verrekt het ondertussen wel om een handje uit te steken, terwijl velen een uitkering genieten.
krud 30 April 2018
juist
die verrekte nederlander wil niks meer doen , maar wel commentaar leveren
EpBo 17 Juli 2018
waarom geven deze reaguurders de schuld aan de anderen en zien ze ook niet hun eigen medeverantwoordelijkheid voor dit zo langzamerhand perfide productiesysteem
Jk 17 Juli 2018
Mensen die moeilijke woorden gebruiken denken hiermee gelijk te krijgen...Epbo, jij denkt dat wat de ngo’s jou vertellen waar is, echter, een ngo krijgt alleen donaties als ze de alarmbel luiden, door Amerikaans onderzoek te verdraaien en 1op1 toe te passen op de Europese omstandigheden liegen ze heel wat donaties bij elkaar, wordt wakker en ga met een reeele blik kijken
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden