Groot deel in landelijk gebied

Ruim 12 miljoen vierkante meter asbest in Overijssel

29 Maart 2018 - Kimberly Bakker

Op de daken in Overijssel ligt nog ruim 12 miljoen vierkante meter asbest. Het grootste deel daarvan (ruim 10 miljoen vierkante meter) bevindt zich in het landelijk gebied. dat blijkt uit een inventarisatie die de provincie Overijssel heeft gehouden in samenwerking met de gemeenten. 

Zoals hierboven ook wordt genoemd, bevindt het grootste deel zich in het landelijk gebied. In de steden ligt ongeveer 1,5 miljoen vierkante meter asbest op de daken, waarbij het vooral om kleinere daken gaat. Daarnaast ligt nog circa 0,5 miljoen vierkante meter op daken in het stedelijk gebied. Het gaat in totaal om ruim 61.000 panden, waarvan 30.000 in het landelijk gebied, 30.000 in de steden en 1.000 op de bedrijventerreinen.

"De aanwezige asbestdaken worden steeds ouder en daarin schuilt een gevaar voor de volksgezondheid. Met de inventarisatie helpt de provincie de gemeenten op weg om een gerichte aanpak te maken voor de verwijderding van de asbestdaken. De vastgestelde omvang, maakt de aanpak alleen maar urgenter", aldus Annemieke Traag, gedeputeerde (Milieu, Energie en Europa) in Overijssel.

Verbod op asbestdaken
De provincie hield de inventarisatie als onderdeel van het plan van aanpak tegen asbestdaken; vanaf 2024 geldt er een namelijk verbod op asbestdaken. Eigenaren zijn overigens wel zelf verantwoordelijk voor het vervangen van het asbestdak. "Als zij dat op korte termijn doen, biedt dat verschillende voordelen", zo zei Harm Jan Schipper, senior agrarisch adviseur bij Accon avm, eerder al in een interview met Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden