Advies Landbouwcommissie

Jonge boeren krijgen meer steun uit GLB

24 April 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Jonge boeren moeten meer steun krijgen, makkelijker toegang krijgen tot kapitaal en minder belemmeringen ondervinden. Dat is de aanbeveling uit een rapport dat de Europarlementscommissie voor Landbouw dinsdag 24 april heeft aangenomen.

In het rapport staan meerdere beleidsaanbevelingen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Zo blijkt dat bestaande steunregelingen geoptimaliseerd moeten worden. Het moet ook mogelijk worden voor lidstaten om meer dan 2% van de directe betalingen aan jonge boeren toe te kennen. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat er onvoldoende financiële middelen zijn om deze toe te kennen aan alle positief beoordeelde aanvragen.

Betere toegang tot financiële middelen is nodig

Ook moeten er verschillende belemmeringen weggenomen worden. De belangrijkste is de toegang tot landbouwgrond, wegens de hoge grondprijs. Om de grondprijs te bewaken, is de Europese Commissie momenteel bezig om de toegang van buitenlandse partijen (tot grond) te beoordelen.

Resultaatgericht
In het rapport wordt ook geadviseerd om subsidies afhankelijk op te stellen van het behalen van specifieke resultaten, zoals productie van specifieke milieuproducten of goederen die een maatschappelijke doelstelling dienen. Eerder bleek ook al dat het nieuwe GLB meer resultaatgericht zal worden ingestoken.

Ook moet er een betere toegang komen tot aanvullende financiële middelen, zoals leningen met een rentesubsidie. Daarbij wordt aanbevolen om de administratieve belemmeringen terug te brengen; zo wordt de boeren in de Europese Unie meer flexibiliteit geboden om op de veranderende marktomstandigheden in te spelen (op basis van de bedrijfsplannen).

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik reageert zeer positief op het feit dat Landbouwcommissie de jonge boeren steunt. "De grote multinationals maken het vrijwel onmogelijk om toe te treden tot de sector. Met deze maatregelen kunnen wij daar een vuist tegen maken."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 24 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10878321/jonge-boeren-krijgen-meer-steun-uit-glb][/url]
Annie Schrijer, pfff. Laat eerst de multinationals banken een hele grote luchtbel in de grondprijs blazen, en wanneer het overnemen van een boerderij door een jongere daardoor onmogelijk wordt, moet er meer steun gegeven worden. Begint verdacht veel op Griekse toestanden te lijken, steun aan derden wat rechtsstreeks in de zak van de bank gaat. Annie verward een vuist maken tegen met het redden van. Maar ja, Annie is wel vaker het spoor bijster ....
geert 25 April 2018
Annie ,er zitten nog veel teveel haken en ogen aan een soepele bedrijfsovername en aan de voorwaarden om steun te krijgen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden