Toekomst negatiever

Meer liquide middelen voor akkerbouwer

30 April 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

In het eerste kwartaal van 2018 is het saldo op de rekening-courant bij akkerbouwers gemiddeld met €13.000 toegenomen. Dat meldt ABN Amro, naar aanleiding van hun eigen barometer. De groei is daarmee minder groot, ten opzichte van 1 jaar eerder, maar er zijn wel meer liquide middelen voorhanden.

Een akkerbouwer bij ABN Amro had in het eerste kwartaal gemiddeld een saldo van €36.000 op zijn rekening-courant staan. Het is een stijging van €13.000, ten opzichte van het vorige kwartaal. Vorig jaar was die stijging nog €10.000 hoger. Het uiteindelijk saldo lag toen wel €9.000 hoger.

Bewaren loont minder
De reden voor de kleinere stijging komt volgens de kredietverstrekker doordat akkerbouwers minder hebben gebeurd voor hun bewaarproducten (bijvoorbeeld aardappelen en uien). Ook overschrijvingen naar de spaarrekening en privé-uitgaven worden meegenomen in de barometer, net als inkomsten uit nevenactiviteiten. Per bedrijf wisselen de cijfers uiteraard flink; ABN Amro toont alleen een gemiddelde.

De ontwikkeling van de kasstroom wordt beheerst door het seizoenspatroon bij akkerbouwers. Als gevolg van een matige tot slechte productkwaliteit hebben akkerbouwers hun product eerder afgezet. Dit heeft gevolgen voor de kasstroom. Inputs als kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en uitgangsmateriaal moeten veelal nog worden afgerekend. De barometer geeft hierdoor een wat vertekend beeld, zo geeft ABN Amro toe.

In het tweede kwartaal verslechtert de situatie

Lage olieprijs
Een lagere olieprijs heeft ervoor gezorgd dat gerelateerde producten goedkoper zijn ingekocht; het gaat dan om diesel en kunstmest. Inmiddels stijgt de olieprijs weer behoorlijk. De uitbetaling van suikerbieten kwam begin april, waardoor deze nog niet in de barometer is meegenomen.

Het dieptepunt bij akkerbouwers werd in oktober 2017 bereikt. Toen stonden bedrijven gemiddeld €10.400 in de min. In maart 2018 werd de hoogste stand bereikt (gemiddelde van €36.000). Dat was in maart 2017 nog ruim €27.000.

Situatie verslechtert
ABN Amro verwacht dat de positie op de rekening-courant in het tweede kwartaal verslechtert, daar waar die in 2017 juist wist stand te houden. Dit heeft te maken met uitgestelde kosten en lage productprijzen. Akkerbouwers die nog producten in de bewaring hebben, houden dit zo lang mogelijk vast. Dit als gevolg van het prijsniveau.

Het drukkende financiële klimaat heeft volgens de bank tot gevolg dat investeringen worden uitgesteld en op sommige bedrijven een liquiditeitstekort ontstaat. Een langetermijnplanning is lastig te maken in het huidige scenario. De huidige situatie is negatief, maar de sector volatiel van karakter. de onderlinge verschillen zijn soms groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
bep 30 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/rss/algemeen/artikel/10878382/meer-liquide-middelen-voor-akkerbouwer][/url]
Krijgen ze bij de kunstmest niet bijbetaald net als bij de mest?
janus 1 Mei 2018
nee bep, het zijn geen koeiboeren die overal geld bij krijgen en continu gesteund worden
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden