Gemiddelde zaaidatum 16 april

2 weken tussen eerste en laatste bieten

9 Mei 2018 - Niels van der Boom

De spreiding in de gemiddelde zaaidatum van suikerbieten is dit jaar maximaal 2 weken. Vorig jaar was dat slechts 1 week. De gemiddelde datum komt uit op 16 april en dat is laat. Dit was voor het laatst in 2008 het geval.

In 2016 was de spreiding nog groter, want toen zat er maar liefst 22 dagen verschil tussen de vroegste en laatste gebieden. Opmerkelijk is dat Zeeuws-Vlaanderen toen ver vooropliep; dit jaar is het tegenovergestelde waar. Het Zeeuwse vasteland komt met de laatste gemiddelde zaaidatum. Niet eerder gingen, volgens de Bietenstatistiek, de bieten zo laat de grond in.

Oostelijk en Zuidelijk Flevoland waren er dit seizoen het vroegste bij, samen met de provincie Gelderland. Het gemiddelde komt hier uit op 7 en 8 april. In de meeste andere gebieden is dat 11 tot 19 april, met uitschieters tot 21 april in het zuidwesten.

Korstvorming
Nog niet alle bieten zitten in de grond; zo moet in Oost-Brabant nog 3,5% worden gezaaid. Ook op de Zeeuwse eilanden en in West-Brabant moet nog een klein beetje worden gezaaid. Als gevolg van korstvorming is volgens Suiker Unie zo’n 100 hectare overgezaaid. Vooral bij de laat gezaaide percelen is korstvorming, na veel regen, een probleem. Vreterij door emelten en ritnaalden wordt dit jaar veelvuldig waargenomen.

Niet alleen in de suikerbieten is korstvorming een probleem, want ook bij de uien wordt geworsteld met een dikke korst. Beregenen, breken met speciale machines of rollen wordt gedaan om het gewas een goede start te geven.

(Tekst gaat verder onder de tweets)

België ook later
Ook in België zitten nagenoeg alle suikerbieten in de grond. Volgens instituut KBIVB, de tegenhanger van het IRS, was op 6 mei 99% gezaaid. Het zaaiverloop is vergelijkbaar met Nederland en in 2016 gebeurde het zaaien nog iets later. Door de hoge temperaturen groeit het gewas nu goed. In Wallonië zijn de bietenpercelen verder gevorderd, ten opzichte van Vlaanderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden