Analyse Akkerbouwindex

Akkerbouwindex neemt enorme spurt

7 Augustus 2018 - Niels van der Boom

De verschillende akkerbouwmarkten, die gezamenlijk de Countus Akkerbouwindex vormen, hebben in de voorbije periode een fikse groeispurt laten zien. Deze explosieve stijging werd voor het laatst begin 2014 gezien.

Alle producten die in de Countus Akkerbouwindex worden meegenomen, laten een prijsstijging zien. Dit als gevolg van de droogte. Daarnaast kon het prijsniveau bijna niet verder dalen; een voorbeeld hiervan is een uiennotering van €3 en een tarwenotering van €178 per ton. Sinds begin juli zit er weer muziek in de Index.

Zeldzame stijging
Het cijfer veerde week na week op en ging van 102,60 in week 27 tot 139,20 in week 31. Met 15,20 punten is de stijging tussen week 29 en 30 zeer groot. Het gebeurt niet vaak dat de Index week na week een toename laat zien.

15,2

punten

steeg de Index in 1 week tijd

De EU-voertarweprijs legt een belangrijke bodem in de Index. Met een prijsniveau van boven de €200 per ton kan de Index profiteren van fors hogere waardes. Kijken we puur naar koersen, dan staat de prijs van Bintje 35 tot 45 millimeter het hoogste (€51 per 100 kilo op 1 augustus). Aangezien het aandeel qua areaal zeer klein is, speelt deze stijging maar minimaal mee. Eind juni stond deze prijs nog op €29 per 100 kilo.

Profiteren
Het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt laat een grilliger beeld zien. In de voorgaande maand was het eigenhandig verantwoordelijk voor een stijging. Een prijs van €31,20 per 100 kilo is het hoogste niveau dat het aprilcontract in juli heeft gezien. Mede door het toenemend areaal consumptieaardappelen stijgt het belang in de Akkerbouwindex. Echter, het is de vraag hoeveel de akkerbouwsector kan profiteren van dit prijsniveau.

De eerste zaaiuiennotering in Emmeloord werd 1 augustus gepubliceerd. Daarmee komt hij voor de Index van juli te laat. Het prijsniveau van €18,50 per 100 kilo voor 30% grof is fors hoger dan de €3, waarmee vorig seizoen werd afgesloten. In juli middelt de Index tussen beide niveaus. Een stijging is dus wel meegenomen.

Financieel rendement
Eerder toonden we aan dat eind juli belangrijk is voor de barometer. Een positieve afloop is meestal gegarandeerd als de Index dan positief is. Dit jaar is de weg naar boven ingeslagen. Echter, met lage opbrengsten in het verschiet en een kleine vrije markt (bij aardappelen) is het nog maar de vraag of de Index het financieel rendement van akkerbouwers daadwerkelijk goed weer kan geven. Dit is per bedrijf sterk verschillend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden