Nieuws Suikerbieten

Ondanks regen oogst Europa minder bieten

15 Augustus 2018 - Niels van der Boom - 2 reacties

Het koelere weer en de regenbuien zorgen er in diverse Europese landen voor dat de suikerbieten opveren en hun groei oppakken. Toch hebben verwerkers in de grote suikerproducerende landen niet de illusie dat de opbrengst in de buurt komt van vorig jaar.

De Europese Unie (EU) hield al rekening met een kleinere oogst; vooral na de regen in het voorjaar, waardoor in sommige landen veel later werd gezaaid. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (VK) is dit bijvoorbeeld het geval, maar in meer of mindere mate ook in Polen en Frankrijk. Het koelere weer en de regenbuien zorgen voor een klein opkikkertje bij de bieten, die nog ongeveer 1 maand hebben voordat de oogst in Europa begint. De hittegolven en droogte hebben echter onomkeerbare schade met zich meegebracht.

2,4

ton

minder suiker per hectare in Frankrijk

Franse telersorganisatie CGB vindt het uiterst lastig om een goede prognose te maken. "De gewassen staan er zeer wisselend op", zegt voorzitter Timothe Masson tegen persbureau Reuters. Het CGB rekent met een hectare-opbrengst die rond het meerjarig gemiddelde ligt. Het ITB, het Franse IRS, spreekt over 13,6 ton suiker per hectare. Vorig jaar bedroeg dit niveau 16 ton. Vooral de niet-beregende bietengewassen hebben flink te lijden gehad. Het areaal is met 484.000 hectare gelijk gebleven aan 2017, zo becijfert het ministerie.

Minder biogasbieten
In Duitsland hebben de suikerbieten meer te lijden gehad onder de droogte. Vooral in het noorden en oosten, maar ook langs de grens met Nederland. Met 385.000 hectare is het areaal stabiel. Een gemiddelde opbrengst van 78 ton per hectare is de verwachting, in vergelijking tot 81,4 ton vorig jaar. Suikerbieten die normaal voor biogasinstallaties worden geteeld, kunnen dit jaar ook de suikerfabriek in. Daar waar dat voor surplusbieten weleens andersom was.

Waar het areaal wel is toegenomen, is in Polen. Het land is geen kleine speler in de EU (235.000 hectare). In 2017 ontstond een grote discussie rond de bietencontracten die met Südzucker werden afgesloten voor bodemprijzen. Dit jaar verliep het contracteren soepeler. Vooral het westen van Polen heeft onder droogte te lijden gehad. In andere regio’s worden juist goede opbrengsten en suikerpercentages verwacht.

Blijven bieten interessant?
De Britse suikerbieten gingen dit voorjaar extreem laat de grond in, dankzij sneeuw en ijs. Dat zette oogst 2018 op een achterstand. Met tarweprijzen van meer dan £200 per ton en dito hoge koolzaadprijzen vragen telers zich af of ze door moeten gaan met suikerbieten. Prijzen onder de £30 per ton, omgerekend €33, wakkeren weinig interesse aan wanneer je in acht neemt dat de oogst vaak onder extreme omstandigheden doorgaat tot begin maart.

Cosun komt binnenkort met cijfers over de opbrengstverwachting. Uit België komen cijfers van 45 ton per hectare, tegenover 51 ton gemiddeld. Ten opzichte van andere gewassen zijn de suikerbieten relatief goed door de droogte gekomen. Het hoge aantal zonuren zorgt voor een hoog suikergehalte, maar toch stelt bieteninstituut KBIVB dat er grote regioverschillen merkbaar zijn. Vooral zanderige en verdichte grond levert slechte gewassen op, die zijn verdord en niet terugkomen.

Rietsuikerproductie daalt
Een kleinere Europese suikerbietenoogst kon voor de suikerproducenten op een slechter moment komen. De wereldmarkt zit ruim in zijn suikervoorraad en de prijzen blijven aanhoudend laag. Zowel Brazilië als Thailand rapporteren lagere opbrengsten van rietsuiker. In Rusland, waar in het zuiden de bietenoogst is gestart, worden door extreem weer eveneens minder bieten verwacht.

Afgelopen maand moesten de Liffe-termijnmarkt en de beurs in New York flink inleveren. Begin augustus verhandelde het V-contract voor witte suiker in Londen nog voor ruim €327 per ton, maar dat is nu gedaald tot iets meer dan €310 per ton. Op 31 mei lag de suikervoorraad in de EU 1,9 miljoen ton hoger, dan 1 jaar geleden. De export tot en met 17 juli bedraagt 1,66 miljoen ton meer. De eindvoorraad schat de Europese Commissie voor 30 september in op 2,65 miljoen ton suiker, tegenover 2,20 miljoen ton vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
euro 15 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10879635/ondanks-regen-oogst-europa-minder-bieten][/url]
gaat cosun nou 2 weken later beginnen
Boerke 16 Augustus 2018
2 dagen later beginnen zeker, maar boertjes tevreden houden door 85% regel eraf te doen. Iedereen weer tevree toch. Op naar een top bieten saldo
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden