Nieuws Rabobank

'Schade door droogte duikt pas in najaar op'

16 Augustus 2018 - Herma van den Pol - 4 reacties

Rabobank slaagde er in de eerste helft van 2018 in om de winst met 12% te vergroten. Voor de rest van 2018 en 2019 rekent de bank op verdere economische groei en een stabiele renteomgeving. Waar het de agrarische sector aangaat, noemt de bank vooral de droogte. Echter, het kan nog geen inschatting maken van de omvang van de schade.

"Gezien onze marktpositie krijgen de food- & agrisector en markt voor onroerend goed de meeste aandacht als het om duurzaamheid gaat." Het is de rode draad bij de presentatie van de halfjaarcijfers van Rabobank. De bank heeft grote ambities op dit gebied; zo benoemde Wiebe Draijer, CEO bij Rabobank, het project 'Kickstart Waste'. Dat project moet voor minder afval aan de consumptie- en productiekant zorgen. 

Krimp in agrarisch krediet
Rabobank zegt dat er in de eerste helft van 2018 een bedrag van €100 miljard aan kredieten uitstaat in de food- & agrisector (wereldwijd). Het betekent dat bijna 25% van de kredieten in deze sector uitstaat. De kredietverlening food- & agrisector grootzakelijk en internationale retail bedraagt €62,8 miljard, exclusief Nederland. Voor Nederland gaat het om een bedrag van €26,6 miljard. 

Het betekent dat, vergeleken met de eerste helft van 2017, er een lichte daling is in de kredieten in de food- & agrisector. Die stond toentertijd op €27,5 miljard. Het is echter maar een minimale verschuiving. Binnen de food- & agri neemt de bank een marktaandeel van 86% voor zijn rekening.

Meer tijd nodig voor schade door droogte
De bank benoemt nog een onderdeel dat belangrijk is voor de agrarische sector: de droogte. "Vooral de akkerbouw, melkveehouderij en tuinbouw zijn getroffen door de aanhoudende droogte. Het is echter te vroeg om vast te stellen wat de schade is voor de individuele ondernemers." Opnieuw geeft de bank aan dat bedrijven die in de kern gezond zijn, erop kunnen rekenen dat Rabobank bijspringt als er financiële problemen overbrugd moeten worden.

"Wij voorzien wel degelijk dat veel boeren liquiditeitsproblemen kunnen krijgen", zo laat Draijer weten. De CEO houdt er echter wel rekening mee dat die problemen pas in het najaar duidelijk worden. "Het beeld tussen de boeren onderling zal heel erg verschillend zijn." Ook stelt Draijer dat nog bezien moet worden hoe de regen gaat uitpakken.

Draijer noemt langere betalingstermijnen en uitstel van betaling als hulpmiddelen met betrekking tot de droogte. Welke groep de meeste risico's loopt? Dan wordt toch de veehouderij genoemd. "Daar zijn al grote veranderingen gaande." Daar komt nu de schade van de droogte bij. "Voor volgend jaar voorzien we geen aanvullende problemen", aldus Draijer.

Halfjaarcijfers 2018
Onder de streep zet de bank een nettowinst weg van €1.698 miljoen, wat een plus is van 12% (ten opzichte van de eerste helft van 2017). "We zijn goed op weg met het uitvoeren van ons 'Strategisch Kader 2016-2020'. In lijn met onze ambities hebben we de klantbediening en financiële prestaties verbeterd."

Overigens lukte dit (nog) niet in alle dossiers. "Rabobank zet zich tot het uiterste in om de compensatie van klanten met een rentederivaat zo snel en zorgvuldig mogelijk af te ronden. Wij betreuren het zeer dat het zoveel tijd neemt om voor alle betrokken klanten tot een afronding te komen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Jpk 16 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879640/schade-door-droogte-duikt-pas-in-najaar-op][/url]
Komt de plaatselijke boerenleenbank ooit nog terug .zou veel bijdragen aan het platteland .voor de leefbaarheid .wat niet is kan kome
deskundige 16 Augustus 2018
Schade door te hoge renteopslagen duikt nu al op
hans 16 Augustus 2018
Jpk, wat niet is kan komen, niet echt, maar in je dromen.
De plaatselijke bakker, slager en melkfabriek, blijkbaar deden ze het verkeerd,
de dorpen zijn gemoderniseerd.
Evenals de boeren, van vrij en tevreden met 40, naar 100+ achter de slagbomen.

Vrij naar de wijlen Wim Sonneveld.
Abonnee
gekrenkt 17 Augustus 2018
Rabo verstrekt alleen geld aan gezonde bedrijven. Gezonde bedrijven met genoeg liquidemiddelen, Zijn toch bedrijven die geen geld hoeven te lenen???
Rabo leent marginaal, de rente op leningen is te laag waardoor banken te weinig verdienen.
Aanvragen worden geweigerd omdat er te weinig toekomst is voor verbetering in de agrarische sector.
Beter is om je eigen land te verkopen, dan hoeft de bank geen lening te verstrekken, weg bezit, bank loopt geen risico.
Als de rente 4% is verstrekken banken weer geld.Dan ben je opeens weer een interessante jongen. Mits je nog niet alles hebt verkocht
De banken en verplichtingen nakomen jegens wan praktijken (swap), daar kan elke MKB-er nog wel een boek overschrijven.

Het was mooi om weer gewoon een degelijke leen bank te hebben maar dat is een utopie. De wereld is veranderd. Banken zijn immoreel.
Zorgplicht komt alleen in het draaiboek van banken voor als woord.
Frans 17 Augustus 2018
Je koopt geld bij een bank, gelijk een zak voer bij de meelboer. Daar horen verplichtingen bij en meer moet je er niet van verwachten. Wanneer je tevreden bent met 20 koeien en een baantje buitenshuis hoef je wellicht niet naar de bank, eigen keus en meer is er niet over te vertellen. Een bank en een voerboer zijn er niet om boeren in leven te houden. En voel je je als kleinere benadeeld, wees dan ook niet zo hypocriet door wel zaken te doen met de Agrifirms en ForFarmers. Koop dan ook bij de plaatselijke molenaar. Hou het lekker kneuterig.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden