Nieuws Brexit

Steunt Frankrijk softe brexit toch niet?

9 September 2018 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Even had het er alle schijn van dat Frankrijk water bij de wijn wilde om het Verenigd Koninkrijk (VK) dichterbij de Europese Unie (EU) te houden. Hiermee hoopt het land een brexit onder akkoord met de EU te voorkomen. Dat meldt Business Insider.

Alexandre Holroyd, de Franse vertegenwoordiger voor Noord-Europa, verwijst die geruchten naar het rijk der fabelen. Hij laat aan Business Insider weten dat Frankrijk niet bereid is om tot een compromis met het VK te komen, om zodoende een 'no-deal-brexit' af te wenden. "De Europese interne markt is heilig voor ons land."

De afgelopen weken deden er geruchten de ronde dat Frankrijk bereid was om het zogenoemde Chequers-plan van de Britse premier Theresa May te steunen. Daarbij blijft Londen een deel van de Europese regels volgen, zonder dat het daar invloed op kan uitoefenen. In ruil daarvoor zou het VK wel een eigen beleid kunnen maken voor de visserij en landbouw en hoeft het niet langer Europese burgers toe te laten onder het beginsel van vrij verkeer: een 'softe brexit' dus.

Echter, wel is onduidelijk wat er precies moet gebeuren met de Ierse kwestie. May wil namelijk geen grenscontroles tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland (een lid van de EU), maar ook niet tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. De EU en het VK moeten nog tot overeenstemming komen over dit heikel punt.

'Chequers-plan is stap in de goede richting'
Holroyd, die eind augustus met de Franse president Macron naar Denemarken en Finland reisde, zegt tegen Business Insider dat Frankrijk het liefst voor 29 maart 2019 een deal sluit met het VK. "We gaan niet 70 jaar van Europese integratie te grabbel gooien", aldus Holroyd.

We gaan niet 70 jaar te grabbel gooien

Hij noemt het Chequers-plan van de Britse premier een stap in de goede richting. En hoewel Frankrijk liever geen 'no deal' wil, is het land niet bereid om de stabiliteit van de interne Europese markt daarvoor op het spel te zetten.

"Als je kijkt aan welke kant van het Kanaal ze zich het meeste zorgen maken, dan is overduidelijk welke zijde dat is", zegt Holroyd. "Maar die zorgen zijn niet voldoende om een project waar we al 70 jaar samen aan bouwen te riskeren. We moeten een overeenkomst sluiten die uitvoerbaar is en die de toekomst van de interne markt op de lange termijn waarborgt."

Leven de Britten op een andere planeet?
Nathalie Loiseau, de Franse minister van Europese Zaken, liet zich 5 september uit in soortgelijke woorden. "Ik lees dagelijks de Britse kranten en vraag me soms af of we op dezelfde planeet leven", zei ze tegen de Evening Standard. "We gaan niet morrelen aan onze basisprincipes, omdat het VK niet langer bij de EU wil horen. Wij hebben onze eisen op tafel gelegd en daar kan niet over worden onderhandeld."

Ook Michel Barnier, de onderhandelaar van de EU, is kritisch op het Chequers-plan. "De overeenkomst omtrent de brexit mag niet ten koste gaan van wie we zijn. Dat wat ons maakt, moeten we behouden en beschermen", zei hij tegen het Duitse Deutschlandfunk.

Het grootste obstakel tijdens de onderhandelingen
In de Britse media is de Franse regering weggezet als halsstarrig. William Hague, de oud-minister van Buitenlandse Zaken, zei dat Britse onderhandelaars Frankrijk zien als het grootste obstakel om een deal te sluiten. Volgens Holroyd is Frankrijk niet de enige lidstaat die er zo instaat. "Er zijn veel kleine lidstaten die precies dezelfde mening hebben als Frankrijk."

Nederland zit volgens Holroyd ook in dat kamp. "De Nederlanders hechten waarde aan rechtsstatelijkheid, vooral in Europees verband. Elk compromis, wat betreft de interne markt, is voor hen onacceptabel." Ook Polen is tegen een 'brexit op maat', zegt Holroyd. "Vraag de Poolse minister van Buitenlandse Zaken maar hoe het zit met de rechten van Polen in het VK. Hij is net zo onvermurwbaar als de rest van de Europese leiders."

Coup van Boris Johnson?
Overigens is er in de politiek nog veel weerstand tegen het plan van May. Dit omdat een 'softe brexit' voor de voorstanders van de brexit niet ver genoeg gaat. Zij willen in zijn geheel loskomen van de EU, ook als er geen deal komt. Echter, berekeningen van de Britse overheid is dat scenario juist niet voordelig voor de economie. In een rapport van het ministerie van Financiën stond dat het VK onder de WTO-regels 8% minder groei zal zien in de komende 15 jaar.

Ook binnen de Conservatieve Partij rommelt het. Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, zou werken aan een coup om May te vervangen. Johnson zou een alternatief plan willen presenteren om de EU te verlaten. In The Telegraph schreef Johnson dat May niks uit het vuur sleept bij de onderhandelingen. "De zaak is zo voorgekookt als een wedstrijd showworstelen. En in dit geval ben ik bang dat de uitkomst een overwinning van de EU is, waarbij het VK tegen het canvas gaat, met 12 sterren die symbolisch rond ons half bewusteloze hoofd draaien."

Kortom: de Britse soap duurt voort. Dat terwijl er nog maar zo'n 5 weken te gaan zijn tot de belangrijke top van Europese regeringsleiders. Het doel was aanvankelijk om in oktober een akkoord te sluiten over de brexit, maar de kans is groot dat dat op z’n vroegst in november gebeurt.

Lees meer op Business Insider:
- 'Slechts 1 op de 5 Nederlandse bedrijven bereidt zich actief voor op brexit'
Deadline brexit: deze grafiek toont alle belangrijke beslissingsmomenten
- 'Minister Hoekstra roept ING op het matje om witwaskwestie'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Filip 9 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879864/steunt-frankrijk-softe-brexit-toch-niet][/url]
Koop alls dank u
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden