Nieuws Brexit

Roep om nieuw referendum neemt toe

11 September 2018 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De angst voor de negatieve gevolgen van de brexit zorgt ervoor dat steeds meer Britten die eerder voor het verlaten van de Europese Unie (EU) stemden, nu toch liever in de EU blijven. Dat zegt opiniepeiler John Curtice tegen Business Insider.

Curtice meldt aan Business Insider dat een substantiële minderheid van de kiezers, die eerst voor de afscheiding kozen, nu tegen zouden stemmen. Dit omdat ze bang zijn voor de economische gevolgen van een harde brexit.

Economische gevolgen
Uit de meest recente opiniepeiling voor NatCen Social Research blijkt dat het kamp dat in de EU wil blijven een voorsprong heeft genomen van 8 procentpunt. Curtice zegt dat het meest opvallende resultaat is dat de verschuiving wordt bepaald door de zorgen van de kiezer over de economische gevolgen van een harde brexit. De peiling laat zien dat 51% van de kiezers verwacht dat de economie slechter af zal zijn, tegen 39% in juni 2016.

Dat is opvallend. Er werd gedacht dat de voorstanders van de brexit in 2016 deze keuze bewust maakten, ondanks de negatieve economische gevolgen. Het laat ook zien dat een deel van de voorstanders zich zorgen maakt over de economische gevolgen en van kamp wisselen. "Er is een substantiële minderheid van brexiteers die niet meer zo zeker is over de economische gevolgen."

Kans op een no-deal speelt bijna geen een rol
Opmerkelijk is dat de angst voor een no-deal bijna geen rol speelt. Curtice vertelde Business Insider dat de kiezers, die de brexit steunen, grotendeels onberoerd zijn door het vooruitzicht van een no-deal. Zij zullen het falen van de onderhandelingen immers eerder toeschrijven aan politici (zoals Theresa May en Michel Barnier) dan aan de brexit zelf.

De daling van de steun voor de brexit lijkt dus eerder het gevolg te zijn van zorgen over de negatieve economische impact, dan van zorgen over een brexit zonder deal met de EU. De recente opiniepeiling van Curtice voor NatCen toont dat minder dan 1 op de 5 (17%) van de kiezers een goed onderhandelingsresultaat verwacht, terwijl dat in februari 2017 nog 33% was.

Britse vakbondsleden voor nieuw referendum
De zorgen over de negatieve gevolgen voor de economie vergroten de roep om een nieuw referendum. Ongeveer 66% van de Britse vakbondsleden is voor een nieuw referendum. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 2.700 leden van de 3 grootste bonden, aldus The Guardian.

Van de leden van Unite, de grootste vakbond, is 59% voor een nieuwe referendum en wil 61% in de EU blijven. Peilingen onder de leden van de 2 andere vakbonden (Unison en GMB) geven een vergelijkbaar beeld te zien. Veel leden denken dat de werkgelegenheid minder wordt als Groot-Brittannië uit de EU stapt. Ook vrezen ze dat de levensstandaard omlaag gaat.

De vakbonden komen maandag 10 september bijeen voor een jaarlijks congres. Op die bijeenkomst wordt ook de brexit besproken. Vorige week zondag 2 september noemde premier Theresa May een nieuw referendum een verraad van de democratie.

Lees meer op Business Insider:
'Slechts 1 op de 5 Nederlandse bedrijven bereidt zich actief voor op brexit'
Deadline brexit: deze grafiek toont alle belangrijke beslissingsmomenten
Wéér een klap voor May: Frankrijk lijkt haar voorstel toch niet te steunen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Dirk 11 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879888/roep-om-nieuw-referendum-neemt-toe][/url]
the penny has dropped
hans 11 September 2018
No way, manipulatie door de gekleurde media. Rampen voorspellen bij verandering, maar de echte heersende ramp niet benoemen.
Trump zou nooit winnen, de Brexit was ondenkbaar, oh ja??
Alleen domme volgzame burgers, zoals in Nederland, willen "erbij horen", en stemmen dus zoals de media hen voorspiegelen. En eindigen dus altijd met het deksel op de neus.
jokertje 12 September 2018
hans schreef:
No way, manipulatie door de gekleurde media. Rampen voorspellen bij verandering, maar de echte heersende ramp niet benoemen.
Trump zou nooit winnen, de Brexit was ondenkbaar, oh ja??
Alleen domme volgzame burgers, zoals in Nederland, willen "erbij horen", en stemmen dus zoals de media hen voorspiegelen. En eindigen dus altijd met het deksel op de neus.


Precies, en dan het opzetje binnen de conservatieven om May weg te krijgen, erg doorzichtig allemaal.
Alle linkse lieden, of zoals in Amerika Liberaal genoemd, hebben geen moeite met Democratie en Wetgeving behalve als het hen niet uitkomt.
Hongarije is de 2e Polen de 3e en Roemenie zal snel volgen.
Italie zal dan snel gaan kijken hoe ze in navolging van Griekenland ook nog snel een crisis af kunnen wentelen op de rug van de Noord Europese landen en de afbraak zal compleet zijn.
Misschien is de wens de vader va de gedachte, maar slechter zullen we er niet van worden.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden