Shutterstock

Nieuws Melk

Melkproductie in EU blijft stijgen

11 Juli 2019 - Jeannet Pennings - 2 reacties

De gemiddelde prijs voor rauwe melk in de EU ligt in 2019 6% hoger dan vorig jaar en 7% boven het gemiddelde van 2014-2018. Ook aan de productiezijde wordt een verdere toename verwacht, zo meldt de Europese Commissie in een rapport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de publicatie blijkt dat de Europese prijs voor rauwe melk sinds begin van het jaar gemiddeld boven de €34 per 100 kilo bleef. Er is sprake van en stabiele vraag naar zuivelproducten uit de EU, een lager aanbod van de belangrijkste EU-concurrenten, gunstige weersomstandigheden en een positieve prijsvorming.

Productiegroei bijna 1%
Naar verwachting zal de melkproductie in de EU in 2019 en 2020 met bijna 1% toenemen. Ierland, Polen, Denemarken en Groot-Brittannië zijn de groeilanden, terwijl de productie in Frankrijk en Duitsland naar verwachting stabiel blijft. De trend dat melkverwerkers zich steeds meer richten op de groei in toegevoegde waarde dan op volume, zou een remmend effect kunnen hebben op de productiegroei.

Ook stijging bij magere melkpoeder
In 2019 is de Europese interventievoorraad van magere melkpoeder volledig weggewerkt en zijn de particuliere voorraden aanzienlijke gedaald. Verwacht wordt dat hiermee 225.000 ton magere melkpoeder extra op de markt komt. Desondanks wordt door de aanhoudende vraag, zowel in Europa als daarbuiten, in 2019 een productiegroei verwacht van bijna 3%.

De gemiddelde prijs voor magere melkpoeder in de EU is sinds begin 2019 bijna 20% gestegen en op het hoogste niveau sinds januari 2017. Medio juni lag de prijs op €2.044 per ton. Desondanks blijft de EU concurrerend. Tot april lag de EU-export op bijna 350.000 ton (+34%). De uitvoer naar China, Indonesië en de Filippijnen is meer dan verdubbeld. Tegelijkertijd daalde de uitvoer van mager melkpoeder uit de VS, de belangrijkste concurrent van de EU, met 15%.

Voor de EU-export van magere melkpoeder wordt in 2019 een groei van 14% voorspeld. Gezien de lagere voorraden begin 2020 kan de productie verder groeien (+5%) om aan de wereldwijde vraag te voldoen, maar zal de export met meer dan 10% afnemen. Verwacht wordt dat de volumes wel boven de niveaus van voor de crisis blijven.

Meer concurrerend op botermarkt
Met de dalende boterprijs zal de EU zal naar verwachting meer concurrerend worden op de wereldmarkt. Dit zal zorgen voor een exporttoename van 5% en een verdere toename van het Europese gebruik (+1%) in 2019.

Minder volle melkpoeder
Ondanks de stijgende wereldvraag naar volle melkpoeder daalde de productie in de EU in de eerste 4 maanden van 2019. China, de grootste importeur, verhoogde de import (+33%), maar slechts 1% was van Europese oorsprong. De seizoensgebonden daling van de melkproductie in Nieuw-Zeeland biedt de EU naar verwachting wel wat marktkansen. Desondanks wordt dit jaar een exportdaling van 15% verwacht en een productiedaling van 5%.

Toenemende vraag naar EU-kaas
De kaasuitvoer vanuit de EU groeide in de eerste 4 maanden van 2019 met 3%. Dit komt voornamelijk door een exportgroei naar de belangrijkste afzetmarkten: VS (+7%), Japan (+18%) en Zwitserland (+2%). Door de verdere groei van de vraag naar EU-kazen die verwacht wordt in 2019, zowel op de interne markt (+0,5%) als daarbuiten (+3%), zal de productie 1% groeien.

Dalende productie consumptiemelk
De productie van verse zuivelproducten in de EU daalt in 2019 naar verwachting 0,2%. Dit komt door de aanhoudende daling van de melkconsumptie in de EU. Consumptiemelk is goed voor 25% van de interne zuivelmarkt. Daarentegen groeide de EU-export van consumptiemelk in de eerste 4 maanden van 2019, met name naar China (+24%).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden