Shutterstock

Nieuws Stikstofbeleid

STAF: 'Stikstofplan van kabinet deugt niet'

3 December 2019 - Wouter Baan - 5 reacties

Stichting Agri Facts (STAF) concludeert dat de noodwet stikstof van het kabinet in strijd is met de Europese Habitatrichtlijn en daardoor juridisch niet houdbaar is. Dit schrijft de organisatie aan de Commissie Landbouw van de Tweede Kamer, die de opdracht gaf om onderzoek te doen. 

STAF noemt 2 redenen waarom de noodwet niet deugt. Zo voorkomen de maatregelen (zoals de snelheidsverlaging) niet dat stikstofarme gronden toch verbossen. Daarbij wordt geen rekening gehouden met sociale en economische factoren, terwijl de Habitatrichtlijn dit wel voorschrijft.

Terug naar het begin
In het rapport gaat STAF terug naar het begin. De onderzoekers (Bor, Spil en Rotgers) stellen dat Nederland een gebied van moerassen en bossen is als de invloed van de mens niet zichtbaar was. Stikstofarme zand- en heidegronden, die als zodanig zijn gelabeld als Natura 2000-gebied, zijn ontstaan door menselijke invloeden.

Echter, ook zonder de invloed van de mens vindt stikstofdepositie plaats. Bijvoorbeeld doordat dieren stikstof overbrengen of via stikstofbindende planten en zandbacteriën. "Stikstofaanvoer is een natuurlijk proces", zo concludeert STAF.

Afplaggen of begrazen
Gronden kunnen alleen stikstofarm gehouden worden door de depositie even snel weer af te voeren. Dit kan volgens STAF door overbegrazing van dieren of het afplaggen van gronden. STAF stelt dat de Wet milieubeheer is gebaseerd op de misvatting dat het voor de instandhouding van de natuur noodzakelijk is om stikstofuitstoot (door menselijk handelen) te minderen. Voor verder commentaar en toelichting was de woordvoerder van STAF niet bereikbaar. 

Klik hier om het onderzoeksrapport in te zien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
ans 3 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884898/staf-stikstofplan-van-kabinet-deugt-niet]STAF: 'Stikstofplan van kabinet deugt niet'[/url]
In Brabant is de verbazing groot nu is uitgekomen dat de Amercentrale in tijden van stikstofschaarste zo’n 700.000 kilo extra stikstofruimte kreeg van de provincie. Deze energiecentrale is niet de enige, zo blijkt uit controle van de verstrekte vergunningen vanwege de Natuurbeschermingswet. Bedrijven die energieneutraal willen worden en gaan draaien op biomassa, hebben meer stikstofruimte nodig. https://www.v-focus.nl/2019/11/stikstof-voor-klimaatneutrale-industrie/
de politiek van Brabant weet dit heel goed. daarom willen ze zo snel mogelijk gratis veel stikstof van de landbouw af pakken, in de vorm van de 85% reductie eis.
de boeren verplichten snel te investeren in ammoniak-reductie. en zo gratis veel ruimte krijgen in de totale stikstof uitstoot vermindering. wel gek. stikstof uitstoot is een eigendomsrecht geworden. dus al je van de landbouw 85% reductie eist. dan moet Brabant €150,-- per kg. ammoniakrecht betalen aan de boeren.
schoenmakers 1 3 December 2019
van heel de overheid deugd niks, maar zie het maar eens om te draaien
Dirk 3 December 2019
Ans, dat bedrag voor nh3 dat je noemt is een schijntje voor industrie,bouw of infra. Het dubbele is ook haalbaar als de politiek het vrij verhandelbaar maakt . Maar daar durft men niet aan
bblogic 3 December 2019
Zonder menselijke invloed zijn er dus geen stikstofarme heidevelden. Deze natura2000 gebieden kunnen dus meteen afgeschaft worden, en daarmee komt er een einde aan de stikstof waanzin van dit kabinet.
jpkievit 4 December 2019
De stikstof en pfas richtlijnen worden door overheidsuitvoerder rivm gemeten en uitgevoerd door de politiek die in meerderderheid tegen de landbouw is . veel .werk voor de boeren belangen vertegenwoordigers en supporters de demonstraties met tractoren in den haag en brussel
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden