Loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen zaait voor PPO aan de Rendierweg in Lelystad uien. De grond valt mooi, maar is bovenop wat taai. Daarom wordt het land met de rotorkopeg klaargemaakt.
Heyboer zaait het ras Crimsun. Een roze ui. De machine zaait drie bedden van 225 centimeter. Ook teelt PPO op 150 cm teeltbedden. Vooral omdat dit gemakkelijker werkt met proefvelden. De zaaimachine is uitgerust met apparatuur voor toediening van vloeibare kunstmest en granulaat. Die is hier echter niet in gebruik.
Inmiddels pakken donkere wolken zich samen. PPO heeft nog meer percelen te zaaien maar is daar voorzichtig mee. Het land wordt net voor de machine klaargelegd zodat er geen regen in valt. Elders op het bedrijven worden de laatste suikerbieten gezaaid.
Aan de Elandweg in Swifterbant is Remco Trouw, akkerbouw in Lelystad, bezig met suikerbieten zaaien. Hopelijk komt het voor de regen klaar.
Trouw zaait het ras BTS 990 van Betaseed. Het zaaibed is eerder al klaargemaakt en ligt er perfect bij. Haast te fijn, meet de akkerbouwer.
De zaaimachine is waarschijnlijk driemaal zou oud als de trekker, maar functioneert desalniettemin prima. Vanwege een storing bij KPN werkt de GPS niet optimaal. Gelukkig zitten de markeurs nog aan de machine.
Even verderop is Roelof Oomen, parttime mederwerker bij loonbedrijf Breure in Swifterbant eveneens suikerbieten aan het zaaien. Het ras is Kodiak, van SES Van der Have. De klant, akkerbouwer Harry Schreuder loopt achter de machine aan.
Ook hier ligt het zaaibed er mooi bij. Ondanks het wegblijven van strenge vorst valt de grond overwegend mooi. Een droge herfst heeft daar aan bijgedragen. Schreuder strooit direct na het zaaien kunstmest. Met het opgegeven water kan die mooi inregenen.
Bij maatschap De Clerck wordt een perceel wintertarwe gerold met de cambridgewals. De lucht is intussen veranderd maar het blijft gelukkig bij enkele spetters. Stuiven doet het nog steeds.
Met het rollen hoopt De Clerck de uitstoeling te bevorderen en het land vlakker weg te leggen. Dit perceel werd laat gezaaid, na de oogst van witlofpennen, en is met de spitmachine gezaaid.
Een medewerker van akkerbouwbedrijf Roobaard uit Dronten zaait voor collega-akkerbouwer Ten Cate in Swifterbant een perceel uien.
Op het perceel stond vorig jaar snijmaïs. De lichte grond is begin februari over de vorst met een spitmachine bewerkt. Hij valt nu prima. Opvallend is dat de bodem veel vocht heeft vastgehouden, wat het zaaiwerk alleen maar ten goede komt.
Werkoverleg bij de Gebroeders van Liere in Swifterbant. Jacco van Liere, verantwoordelijk voor het akkerbouwbedrijf van de bekende uienhandel, overlegt met akkerbouwer Bert van Putte. Van Liere zaait hier in loonwerk een perceel.
De laatste gang wordt gezaaid door de machine. Direct met het zaaien van de Hybelle uien wordt een vloeibare meststof toegediend.
Bij Kroes Akkerbouw in Dronten gaan al aardappelen de grond in. Voor het poten is met een breedstrooier op rupsen vaste mest uitgereden vanuit een soort rijpaden.
De grond valt ook hier mooi. In de ondergrond zit nog voldoende vocht. Wel trekt het zwaar en heeft de trekker soms moeite met de frees. De akkerbouwer liet dit jaar RTK-GPS opbouwen omdat het op rijpadenteelt overschakelt. Echter, omtrent het gewicht staat deze combinatie op acht wielen.
Een uitzendkracht poot voor Kroes de Innovator aardappelen. Verschillende mensen springen bij. Verderop op de kavel is de akkerbouwer zelf bezig wortelruggen te trekken. Ook wordt kunstmest gestrooid.

Fotoreportage

Race tegen de klok voor uien en suikerbieten

25 Maart 2015 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het was een race tegen de klok voor akkerbouwers en loonbedrijven die gisteren, 24 maart, nog volop aan het zaaien waren in Flevoland. Nog lang niet alle suikerbieten en zaaiuien zitten in de grond. Boerenbusiness bezocht enkele telers en loonwerkers die rond Lelystad en Swifterbant aan het werk waren. Halverwege de middag vielen de eerste spetters al, maar gelukkig zette de regen niet door. 's Nachts viel een bui van ongeveer 7 millimeter. Perfect.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan de Groot 26 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/fotos/fotoreportage/10862825/Race-tegen-de-klok-voor-uien-en-suikerbieten]Race tegen de klok voor uien en suikerbieten[/url]
Ga lekker door zo, Niels! Prachtige pic's.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden