Maandagochtend 21 september start loonbedrijf Vedelaar uit Nagele met de oogst van suikerbieten in de Noordoostpolder. De rooier is gloednieuw en moet zijn eerste meters nog maken.
Vedelaar koos op zijn nieuwe rooier voor een ander ontblader- en kopsysteem. In de klepelbak wisselen rubberen en stalen klepels elkaar af. Het koppen gebeurt nu met gangbare scalpeurs, in plaats van een poetseras die Grimme normaal gebruikt.
Vedelaar rooit een perceel voor akkerbouw- en loonbedrijf Van Overbeeke in Marknesse. De lichte kleigrond is nog behoorlijk nat maar de rooier kan veel aan.
Van Overbeeke rooit 5 hectare nu, in de voorlevering, en 5 hectare wordt in de laatste ronde gerooid begin december.
Met behulp van een Grimme fabrieksmonteur en iemand van dealer Blok draait de Grimme zonder problemen zijn eerste rondjes op de kopakker.
De rupsen laten nauwelijks sporen achter in het land, ondanks dat het zeker niet droog is. De achterbanden staat op een spanning van 1,2 bar.
Het vrij rooien van de kopakker vergt even wat werk. De bieten staan nog behoorlijk groen maar er zit al een mooie opbrengst onder. Echter, naar verwachting worden toppers als in 2014 niet gehaald.
De Grimme rooit met zgn. oppelwielen in plaats van rooischaren, om puntbreuk te minimaliseren. Via een rollenbed wordt het product omhoog gevoerd.
Akkerbouwer Izaak van Overbeeke zaaide het ras Alexina KWS op 10 april. Het gewas staat er goed op. Van Overbeeke wil na het rooien de grond direct lostrekken en rogge zaaien als groenbemester. De grond wordt pas in het voorjaar geploegd.
Eén trekker en kipper volstaan voor het transport. Het perceel ligt naast de deur. Met de trekker in het land zie je pas hoe nat het is.
Vedelaar kopt weer traditioneel omdat de fabriek standaard met 3% koptarra werkt. Ook is het bedrijf van mening dat de bieten met een poetseras een klap krijgen, wat mogelijk meer suikerverlies in de hoop met zich meebrengt. Daarnaast is de as onderhoudsgevoel.

Start bijzonder seizoen

Eerste suikerbieten komen uit de natte klei

21 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Loonbedrijf Vedelaar uit Nagele is maandagmorgen 21 september gestart met het rooien van suikerbieten voor campagne 2015. Op 25 september start de fabriek in Hoogkerk op. In Dinteloord gaat het al op 22 september los. Na alle regen is de grond nog behoorlijk verzadigd. Maar, de gloednieuwe bietenrooier peutert ze netjes uit de klei.

Vedelaar start het seizoen met een gloednieuwe Grimme Maxtron 620 bietenrooier, die maandagochtend zijn eerste rondjes maakt. Opstartproblemen deden zich niet voor. Vedelaar verving zijn oude Grimme rooier voor een nieuwe, die volgens hetzelfde concept rooit. Echter, het ontblader- en kopgedeelte is iets gewijzigd. Dat moet de suikerverliezen ten goede komen.

De loonwerker verwacht dit jaar een bijzonder seizoen. Het jaar start al erg nat. Normaal is wordt pas zo'n twee maanden later onder dergelijke omstandigheden gerooid. Ook wordt flink minder gerooid. Het landelijk areaal is met 10.000 hectare afgenomen, wat een aanmerkelijk kortere campagne oplevert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden