Eigen foto

Gewastour Week 27

Bolvorming begonnen in de uienpercelen

29 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

Na de neerslag in week 24 zijn de uien op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour begonnen met de bolvorming. De tropische temperaturen in week 25 zijn niet heel negatief geweest voor de groei van de uien en de meeste telers zijn tevreden over de start van de bolvorming en de ontwikkeling van het gewas.

De teler in Kortgene (Zeeland) heeft 3-7 pijpjes aan de uien zitten. Wel is er tweewassigheid op het perceel, op de 'goede' plekken hebben de uien 5-7 pijpjes en op de mindere plekken zijn 3-5 pijpjes te zien. Op de 'goede' plekken is de bolvorming begonnen. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar, toen werden er ook uien gevonden met 7 pijpjes maar ook uien met 3/4 pijpjes.

Na de neerslag in week 24 heeft de teler een tripsbespuiting uitgevoerd en een preventieve bespuiting tegen meeldauw. De teler heeft 2,5 kilo Mancozeb per hectare gespoten tegen meeldauw. "Ik hoop dat er aanstaande woensdag wat neerslag valt. Het ene weerstation geeft 10 millimeter aan en een ander niks. Ik hoop dat er wat valt, want een buitje van 10
millimeter is welkom", zo laat de teler aan Boerenbusiness weten.

Te jong voor bolvorming
Op het perceel in Kimswerd (Friesland) is de bolvorming nog niet begonnen. De uien zijn nog te jong en te klein om voor de bolvorming. De meeste uien hebben 5/6 pijpjes, dat is meer is dan vorig jaar toen er zo'n 4/5 pijpjes waren. De teler wil later in de week bij stil weer gaan beregen om de uien van genoeg vocht te voorzien. Op het perceel is geen trips gevonden en is er geen bespuiting uitgevoerd tegen meeldauw. De bespuiting tegen meeldauw wil de teler waarschijnlijk aan het eind van de week uitvoeren. 

Uienperceel Kimswerd

Trips gevonden in Tollebeek
De teler uit Tollebeek (Flevoland) heeft donderdag 25 juni trips gevonden en heeft vrijdag 26 juni nog een bespuiting uitgevoerd. De teler heeft Batavia gespoten om de trips te bestrijden. De uien zijn nog niet aan het bollen. "Ze zijn mooi aan het groeien, wel kan ik op plekken zien dat het minder is. Hier is de grond wat kapotgereden met de bietenoogst", aldus de teler. Gemiddeld zijn er 4/5 pijpjes per ui, dit is ongeveer gelijk aan vorig jaar, toen constateerde de teler 3/5 pijpjes in de uien.

In het zuiden echte bollen
Op het perceel in Heijen (Noord-Brabant) zijn gemiddeld 5/6 pijpjes geteld. "De uien worden hier al echte bollen" laat de teler aan Boerenbusiness weten. Er is in Heijen geen trips gevonden in het perceel, wel heeft de teler 2 keer preventief gespoten tegen meeldauw. De eerste bespuiting is er 2,5 kilo per hectare Mancozeb bespoten en de tweede keer is er 2 kilo per hectare Fubol gold gespoten.

In Ysselsteyn (Limburg) hebben de uien gemiddeld 7/9 pijpjes en zijn er bollen van 4,5 cm gemeten. Wel is er trips gevonden in het perceel. De teler gaat nog wachten met een bespuiting hiertegen. "Vorige week heb ik het perceel beregend. Ik wacht nog denk ik 2 dagen, kan ik dan geen trips vinden dan voer ik geen bespuiting uit en anders ga nog een keer spuiten."

Bolvorming in Drenthe begonnen
"De hogere plekken in het perceel lopen iets achter, maar dat is een klein gedeelte van het perceel. Gemiddeld zitten er 6/7 pijpjes aan een ui", zo laat de teler uit Wezup (Drenthe) weten. Dit is beter dan vorig jaar, toen werden door tweewassigheid op verschillende plekken uien gevonden met 3/4 pijpjes per ui en ook uien met 7 pijpjes. Nu zijn er plekken in het perceel waar minder vocht bij kon komen en zijn hier wel uien met 3/4 pijpjes. Dat betreft een klein gedeelte van het perceel.

Dit jaar staan de uien gelijker als vorig jaar. De teler heeft geen trips gevonden in het perceel. Er is wel een bespuiting met 2 kilo per hectare Fubol gold gedaan tegen meeldauw. Een bespuiting tegen gras heeft niet het gewenste effect gekregen. De helft is gestopt met groeien en gaat dood, de andere helft heeft nauwelijks last gehad van de bespuiting. "Ik vermoed dat ik te enthousiast ben geweest met het beregenen en stikstof strooien. Hierdoor zijn ze in leven gebleven en had ik hiermee iets langer moeten wachten", aldus de teler uit Wezup.

Bolvorming in 2019 (links) en 2020 (rechts)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Komt de bodem van de uienmarkt in zicht?

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden