Eigen foto

Gewastour Week 28

Noorden ontvangt de meeste neerslag

9 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

De uienpercelen in het noorden van Nederland hebben de de afgelopen 7 dagen de meeste neerslag ontvangen. Zijn de telers tevreden of hopen ze op meer neerslag de komende week?

De verschillen in neerslag zijn groot afgelopen week. Kimswerd, Wezup en Tollebeek ontvingen minstens 30 millimeter aan neerslag. De uienpercelen in het zuiden van het land ontvingen minder dan 20 millimeter.

Perceel Hoeveelheid neerslag in mm afgelopen 7 dagen
Kimswerd (Friesland) 35.8
Wezup (Drenthe) 33.5
Tollebeek (Flevoland) 34.3
Kortgene (Zeeland) 17.3
Ysselsteyn (Limburg) 15
Heijen (Noord-Brabant) 12.7
Dronten (Flevoland) Geen gegevens bekend afgelopen 7 dagen
Gemiddeld: 24.8

bron: Sencrop

Meer neerslag is welkom
Op het perceel in Kortgene mag meer neerslag komen dan de 17,3 millimeter die er de afgelopen 7 dagen is gevallen. "Ze geven na het weekend warm weer op, dus ik hoop dat er voor en in het weekend nog genoeg neerslag valt voor de uien", vertelt de teler aan Boerenbusiness. De teler hoopt dat door de neerslag voldoende vocht in de grond blijft voor de uien. Door het warmere weer volgende week verdampt er meer. Doordat er niet beregend kan worden in Kortgene zal er zodoende genoeg vocht in de grond moeten zitten zodat de uien hier gebruik van kunnen maken.

Neerslag in 1 week tijd  Bron: Sencrop

Het valt nog niet tegen
Op de onderwijskavel in Dronten is voldoende water gevallen de afgelopen 7 dagen. Vorige week is er 400 kilo Kas op het perceel gestrooid om de plantengroei te stimuleren. "Vorige week hebben we KAS gestrooid wat nu in samenwerking met de neerslag goed zou moeten werken. We hebben nog wat nakiemers en een enkele bolvorming op het perceel", laat een begeleider weten aan Boerenbusiness. "Het valt mee hoe ze er bij staan, ik had erger verwacht door de droge omstandigheden aan het begin toen we de uien gezaaid hebben."

Noorden is dik tevreden
De 2 noordelijkste percelen Wezup en Kimswerd zijn tevreden met de neerslag. 'Ze groeien hard en vandaag gooi ik er nog een klein beetje stikstof erbij op", vertelt de teler uit Wezup. De teler uit Kimswerd is ook dik tevreden. Eerst was de teler aan het wachten op windstil weer om te gaan beregenen. Door de buien van de afgelopen week zal het echter nog wel even duren voordat de haspel weer wordt gebruikt.

Links de uien in Wezup (gezaaid 1 april) en rechts een ui in Kimswerd (gezaaid 12 april).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden